Omlós epres-csokis mini piték selymes krémmel
Amilyen szemkápráztatóak a csokis-epres piték, olyan finomak.
Ha nyár, akkor gyümölcsös pite minden mennyiségben. Ne ragadj le a hagyományos változatnál, készíts az omlós tésztából kis kosárkákat. Ne keseredj el, ha nincs mini piteformád, vesd be a muffinsütőt.
A krémet ne helyettesítsd pudinggal, főzd meg inkább saját magad. Az epres-csokis mini pitékre pisztáciát, mandulát is szórhatsz. Amíg nem próbálod ki, el sem hiszed, milyen egyszerű sütemény.
Epres-csokis mini piték
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A krémhez
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dkg csoki
- 1 l tej
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál finomliszt
A tetejére
- 40 dkg eper
Elkészítés ideje: 1 óra
A tésztához a lisztet morzsold el a darabokra vágott vajjal, majd keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, végül pedig a tojássárgát. Jól gyúrd össze. Amikor a tészta összeáll és szép fényes, formázz belőle egy cipót. Tedd át egy tálba, takard le, és rakd a hűtőbe legalább fél órára.
Pihentetést követően, lisztezett felületen nyújtsd a tésztát fél centi vastagra, és igazgasd a piteformákba. Süsd meg 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt. Ha a pite elkezd barnulni, vedd ki a sütőből.
Amíg a tészta hűl, készítsd el a krémet. Öntsd a tejet egy lábosba, majd rakd hozzá a kakaót, a darabokra vágott csokit, a cukrot és a lisztet. Dolgozd csomómentesre, és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Ha kész, húzd le a tűzről, hűtsd langyosra, és rakd hozzá a vajat is. A krémet töltsd a kosárkákba, és szórd meg darabokra vágott eperrel. Tálalásig tedd a hűtőbe.