Álomfinom epres cobbler: azaz elronthatatlan, tálban sült omlós süti
A színes, illatos epres cobbler már az első falat után téged is meghódít.
Ha a morzsasütit és a pitéket szereted, az epres cobblert is imádni fogod. Az elkészítése hasonló, kevés munkával, viszonylag gyorsan összedobod az étvágygerjesztő desszertet.
A cobbler egyébként egy holland sütőedény neve, régen ebben készítették a különleges gyümölcsös pitét. Ma már bármilyen tűzálló tálban sütheted. A nyári édesség még ütősebb, ha az eprek közé rebarbarát is csempészel.
Epres cobbler
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1,5 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- csipet só
A gyümölcsös réteghez
- 70 dkg eper
- 20 dkg rebarbara
- 5 dkg barna cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 citrom
Elkészítés ideje: 50 perc
Az epret mosd meg, csumázd ki, majd keverd össze a reszelt citromhéjjal, a keményítővel, a citromlével és a barna cukorral. A rebarbara végeit vágd le, ha szálkás, a külső részt távolítsd el, és aprítsd egycentis darabokra, majd rakd az eperhez. Tedd a keveréket egy vajjal kikent hőálló tálba vagy tepsibe.
A tésztához a lisztet, a csipet sót és a vajat morzsold össze. Szórd hozzá a kétféle cukrot, a sütőport, majd keverd hozzá az egész tojást és a tejszínt. Gyorsan gyúrd össze a tésztát, ha túl lágy lenne, rakj hozzá kevés lisztet. Amikor összeáll, formázz belőle kisebb golyókat, és pakold a gyümölcsös rétegre. Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon 35-40 perc alatt. Tálaláskor az epres cobblert fagyival kínáld.