Egészben sült vajas csirke zsenge zöldségekkel: szaftos és ropogós lesz a hús
Az egészben sült fűszervajas csirke fűszeres, szaftos, és akár ünnepi alkalmakra is fenséges fogás.
Az egészben sült vajas csirke lelkét a fűszeres vaj adja, amellyel kívül be kell dörzsölni, és a bőre alá is érdemes bőven juttatni belőle. Különösen finom lesz, ha vele együtt sütöd a köretként szolgáló zöldségeket is, amelyek így az ízes szaftban puhulnak meg.
Egészben sült fűszervajas csirke
Hozzávalók
A csirkéhez
- 1 kg egész csirke
- 25 dkg puha vaj
- 2 babérlevél
- 2 nagy vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 evőkanál petrezselyem
- 1 teáskanál tárkony
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- só
- bors
A körethez
- 10 dkg spárga
- 10 dkg újkrumpli
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 teáskanál füstölt paprika
- só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A csirke hasüregét dörzsöld be sóval és borssal, tedd bele a megpucolt, félbevágott hagymát, a szintén megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát és a babérlevelet. A puha vajat keverd el a zöldfűszerekkel, és kend meg vele a csirkét a bőre alatt és kívül is az egész felületén. Tedd be a hűtőbe pihenni, amíg előkészíted a köretet.
A répákat tisztítsd meg, és vágd hasábokra. A spárga fás végeit csípd le, a sípokat vágd két-három darabba. A krumplit alaposan mosd meg, cikkezd fel, de ha nem túl vastag a héja, nem kell megpucolni. Helyezd el őket egymás mellett egy tepsiben, szórd meg sóval, borssal, füstölt paprikával, locsold meg olívaolajjal, és keverd össze. Helyezd el közöttük-rajtuk a csirkét, öntsd fel az egészet egy kevés vízzel, és alufóliával letakarva 180 fokon nagyjából egy óra alatt süsd puhára. Az egy óra leteltével vedd le a fóliát a tetejéről, és így pirítsd 10-15 percig, amíg a bőre ropogós lesz. Közben néha a szaftjával locsolgasd.
Néha adj helyet a konyhádban a pulykának is! Fokhagymával és szalonnával sütve nagyon finom és szaftos ételt készíthetsz belőle.
Aranybarnára sült, fokhagymás pulykacomb: szalonnától szaftos a hús
A szaftos, omlós pulykasült egyik titka, hogy a sütés alacsony hőfokon történik sok órán keresztül, úgy lesz tökéletes a végeredmény.
ElolvasomOlvastad már?
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
- Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció