A dédmamád ezt tette a kemény szilvával: különleges savanyúság télire
Húsok mellé az egyik legjobb savanyúság, mégis ritkán készítik.
Ha nem tudod, mihez kezdj a kissé éretlen, kemény szilvával, tedd el ecettel! Jól fog esni, ha az uborka és a káposzta mellett késő őszi, téli napokon más savanyúság is az asztalra kerül. Az ecetes szilva elkészítése egyáltalán nem bonyolult, bátran fogj hozzá!
Ecetes szilva
Hozzávalók 45 decihez
- 3 kg szilva
- 70 dkg cukor
- 2,5 dl 10%-os ecet
- 3 szegfűszeg
- kis darab fahéj
- 1 mokkáskanál só
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
Az üvegeket mosd ki alaposan, a legjobb, ha ki is főzöd. A szilvát válogasd át, csak és kizárólag egészséges szemeket használj eltevéskor. Mosd meg több vízben, óvatosan dörzsöld meg, majd csepegtesd le. Ha szeretnéd, magozd ki. Pakold a szilvákat az üvegekbe. Töltsd tele mindegyiket hideg vízzel, így mérd ki, hogy mennyi lére lesz szükséged.
A vizet öntsd egy nagyobb edénybe, és kezdd melegíteni. Közben keverd hozzá a cukrot, a sót, az ecetet, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzd három-négy percig, majd hagyd egy kicsit hűlni. Öntsd a szilvára, a tetejére rakj késhegynyi nátrium-benzoátot. Kösd le jól celofánnal. Ha teljesen kihűl, tedd hűvös, száraz helyre.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept