A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted
Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.
![Ecetes cékla](https://kep.index.hu/1/0/4731/47313/473135/47313519_b8fe998a4967587d31fdf2d885552786_wm.jpg)
Ecetes céklát télen is bátran készíthetsz, ha pedig nagyobb adagot állítasz össze belőle, akár egy hónapig is eltarthatod lezárt üvegben. Érdemes olyan lábost használni a főzéshez, amit nem sajnálsz, mert a cékla nagyon fog. A megadott mennyiség három üvegnyi savanyúsághoz elegendő.
Ecetes cékla
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1.5 kg cékla
- 10 dkg cukor
- 1 l víz
- 1 dk 10 százalékos ecet
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál szemes bors
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát + az adagok tetejére
Elkészítés:
A befőttesüvegeket sterilizáld. Ezt megteheted forró vízben való kifőzéssel, a sütőben vagy a mosogatógépben.
A céklát alaposan mosd meg, a héjáról keféld le a szennyeződést, és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Mérettől függően egy-két óra kell neki, amíg megpuhul. Ha kész, vedd ki a főzővízből, és hűtsd le.
Közben készítsd el a savanyúság felöntőlevét. Egy lábosban tegyél fel egy liter vizet. Add hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a köménymagot, majd fokozatosan az ecetet. Közben kóstold meg, elég intenzív-e az íze. Add hozzá a tartósítószert is, és forrald össze.
A kihűlt céklát hámozd meg, és karikázd fel. Helyezd el őket befőttesüvegekben, és öntsd nyakon a forró, ecetes lével. Ha nem azonnal akarod elfogyasztani, az adagok tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és lezárva helyezd őket száraz dunsztba egy-két napra.
Immunerősítő, melegítő céklakrémleves: tele van vitaminnal és isteni finom
A cékla nemcsak elképesztően egészséges, de finom is. A belőle készült leves pedig méltán érdemelte ki a hűvös, bekuckózós idők sztárja címet.
ElolvasomMég több recept