A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted

Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.

Ecetes cékla
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ecetes céklát télen is bátran készíthetsz, ha pedig nagyobb adagot állítasz össze belőle, akár egy hónapig is eltarthatod lezárt üvegben. Érdemes olyan lábost használni a főzéshez, amit nem sajnálsz, mert a cékla nagyon fog. A megadott mennyiség három üvegnyi savanyúsághoz elegendő.

Ecetes cékla

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 1.5 kg cékla
  • 10 dkg cukor
  • 1 l víz
  • 1 dk 10 százalékos ecet
  • 1 evőkanál
  • 1 kávéskanál szemes bors
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát + az adagok tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket sterilizáld. Ezt megteheted forró vízben való kifőzéssel, a sütőben vagy a mosogatógépben.

A céklát alaposan mosd meg, a héjáról keféld le a szennyeződést, és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Mérettől függően egy-két óra kell neki, amíg megpuhul. Ha kész, vedd ki a főzővízből, és hűtsd le.

Közben készítsd el a savanyúság felöntőlevét. Egy lábosban tegyél fel egy liter vizet. Add hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a köménymagot, majd fokozatosan az ecetet. Közben kóstold meg, elég intenzív-e az íze. Add hozzá a tartósítószert is, és forrald össze.

A kihűlt céklát hámozd meg, és karikázd fel. Helyezd el őket befőttesüvegekben, és öntsd nyakon a forró, ecetes lével. Ha nem azonnal akarod elfogyasztani, az adagok tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és lezárva helyezd őket száraz dunsztba egy-két napra.

Immunerősítő, melegítő céklakrémleves: tele van vitaminnal és isteni finom

A cékla nemcsak elképesztően egészséges, de finom is. A belőle készült leves pedig méltán érdemelte ki a hűvös, bekuckózós idők sztárja címet.

Elolvasom
Ezt is szeretjük