A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted
Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.

- Izgalmas és nőies a tavaszi divat legsikkesebb párosa: így viseld csinosan a szaténszoknyát kötött pulóverrel »
- A szuper nőies francia konty a megoldás, ha nincs sok időd rendbe szedni a hajad: könnyen elkészül »
- 4 öltözködési hiba, ami slampossá teszi a megjelenést: ezek a fazonok nem passzolnak össze »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
- Nagy áremelést jelentett be a Vodafone: ezeket az ügyfeleket fogja érinteni
Ecetes céklát télen is bátran készíthetsz, ha pedig nagyobb adagot állítasz össze belőle, akár egy hónapig is eltarthatod lezárt üvegben. Érdemes olyan lábost használni a főzéshez, amit nem sajnálsz, mert a cékla nagyon fog. A megadott mennyiség három üvegnyi savanyúsághoz elegendő.
Ecetes cékla
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1.5 kg cékla
- 10 dkg cukor
- 1 l víz
- 1 dk 10 százalékos ecet
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál szemes bors
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát + az adagok tetejére
Elkészítés:
A befőttesüvegeket sterilizáld. Ezt megteheted forró vízben való kifőzéssel, a sütőben vagy a mosogatógépben.
A céklát alaposan mosd meg, a héjáról keféld le a szennyeződést, és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Mérettől függően egy-két óra kell neki, amíg megpuhul. Ha kész, vedd ki a főzővízből, és hűtsd le.
Közben készítsd el a savanyúság felöntőlevét. Egy lábosban tegyél fel egy liter vizet. Add hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a köménymagot, majd fokozatosan az ecetet. Közben kóstold meg, elég intenzív-e az íze. Add hozzá a tartósítószert is, és forrald össze.
A kihűlt céklát hámozd meg, és karikázd fel. Helyezd el őket befőttesüvegekben, és öntsd nyakon a forró, ecetes lével. Ha nem azonnal akarod elfogyasztani, az adagok tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és lezárva helyezd őket száraz dunsztba egy-két napra.
Céklából finom, krémes levest is főzhetsz, amely már a színével mindenkit levesz a lábáról.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept