A legfinomabb ecetes cékla savanyúságnak: olcsó és télen is elteheted
Az ecetes cékla az egyik legfinomabb savanyúság sültek mellé.
Ecetes céklát télen is bátran készíthetsz, ha pedig nagyobb adagot állítasz össze belőle, akár egy hónapig is eltarthatod lezárt üvegben. Érdemes olyan lábost használni a főzéshez, amit nem sajnálsz, mert a cékla nagyon fog. A megadott mennyiség három üvegnyi savanyúsághoz elegendő.
Ecetes cékla
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1.5 kg cékla
- 10 dkg cukor
- 1 l víz
- 1 dk 10 százalékos ecet
- 1 evőkanál só
- 1 kávéskanál szemes bors
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát + az adagok tetejére
Elkészítés:
A befőttesüvegeket sterilizáld. Ezt megteheted forró vízben való kifőzéssel, a sütőben vagy a mosogatógépben.
A céklát alaposan mosd meg, a héjáról keféld le a szennyeződést, és annyi vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. Mérettől függően egy-két óra kell neki, amíg megpuhul. Ha kész, vedd ki a főzővízből, és hűtsd le.
Közben készítsd el a savanyúság felöntőlevét. Egy lábosban tegyél fel egy liter vizet. Add hozzá a cukrot, a sót, a borsot és a köménymagot, majd fokozatosan az ecetet. Közben kóstold meg, elég intenzív-e az íze. Add hozzá a tartósítószert is, és forrald össze.
A kihűlt céklát hámozd meg, és karikázd fel. Helyezd el őket befőttesüvegekben, és öntsd nyakon a forró, ecetes lével. Ha nem azonnal akarod elfogyasztani, az adagok tetejére szórj késhegynyi tartósítószert, és lezárva helyezd őket száraz dunsztba egy-két napra.
Céklából finom, krémes levest is főzhetsz, amely már a színével mindenkit levesz a lábáról.
Immunerősítő, melegítő céklakrémleves: tele van vitaminnal és isteni finom
A cékla nemcsak elképesztően egészséges, de finom is. A belőle készült leves pedig méltán érdemelte ki a hűvös, bekuckózós idők sztárja címet.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció