Régimódi Dubarry-csirkemell füstölt sajttal: karfiol sül a hús mellett

A hagyományos kisvendéglők egyik kedvelt fogását, a Dubarry-csirkemellet a saját sütődben is elkészítheted.

Dubarry-csirkemell
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Dubarry-csirkemell valójában nem más, mint kockákra vágott hús karfiollal és besamelmártással egybesütve. Nevét Madame du Barryról, XV. Lajos király szeretőjéről kapta, aki rajongott minden karfiollal készülő fogásért. Akkoriban ez a növény még valóban ritkaságnak számított, csak a legelőkelőbbek engedhették meg maguknak, már azonban nemcsak azért szeretjük, mert egészséges és változatosan készíthető el, hanem azért is, mert kifejezetten olcsó.

Dubarry-csirkemell

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg vaj + a tepsikikenéséhez
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 karfiol
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet kockázd fel. Szórd meg sóval és borssal, forgasd össze egy evőkanál olívaolajjal,  és tedd félre. A karfiolt szedd rózsáira, és sós vízben főzd roppanósra negyedóra alatt. Ha kész, szűrd le. A mártáshoz a vajat olvaszd fel. Add hozzá a lisztet, kevergesd kézi habverővel, amíg kicsit megsül, majd lassan öntsd fel a tejjel. Szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Ez a besamelmártás. A csirkekockákat serpenyőben süsd fehéredésig.

 

Egy tepsit kenj ki vajjal. Oszd el benne először a kisült csirkehúst, arra tedd a karfiolt. Kend meg a besamelmártással úgy, hogy bőven jusson belőle a zöldségek közé is, majd szórd meg a sajttal. Alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe. Fél óra múlva vedd le a fóliát a tetejéről, a hőmérsékletet csavard fel 200 fokra, és süsd rajta a sajtot ropogósra.

Tócsnit is süthetsz karfiolból: még finomabb, ha sajtot is olvasztasz bele.

Karfiolos-cheddar sajtos tócsni: karakteres ízek egy könnyű fogásban

A karfiol és a cheddar sajt zseniális páros. A karfiol enyhe, natúr, viszonylag semleges ízéhez nagyon jól passzol a cheddar sajt karakteres, jellegzetes íze, tökéletesen kiegészítik egymást.

Elolvasom

Kép: Mychko Alezander / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük