Elképesztően omlós diós bejgli gazdag töltelékkel

Több évtizedes családi recept

Ünnepelj egy igazi klasszikussal! A tészta tökéletes, a töltelék vastag.

Régen azért került diós süti a karácsonyi asztalra, mert úgy vélték, hogy kiváló a rontások ellen. A klasszikusnak számító bejglit szinte egy egész napon át készítették. Szerencsére ma már sokkal gyorsabban végzel vele. Főleg, ha van egy jól bevált recepted.

15774171 86762411b602a05dec38de8f7c492fb3 wm

Diós bejgli

Hozzávalók 40 szelethez

A tésztához

  • 260 g búzaliszt
  • 78 g vaj
  • 52 ml tej
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • 26 g tojássárga
  • 4 g friss élesztő
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 272 g darált dió
  • 110 g kristálycukor
  • 81 ml 2,8%-os tej
  • 40 g akácméz
  • 6 g őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs héja
  • őrölt szerecsendió
  • kandírozott narancshéj
  • mazsola
Recept idők

Elkészítés:

Rakd egy tálba a lisztet, majd morzsold össze a vajjal, a zsírral, a porcukorral és a sóval. Egy másik edényben keverd simára az élesztőt, a tejet és a tojássárgákat, majd öntsd a lisztes elegyhez, és dolgozd össze az egészet. Ha a tészta sima, egynemű, fejezd be a dagasztást! Oszd a masszát 25 dekás darabokra, és formázd gömbölyűre, majd fóliával letakarva tedd egy órára a hűtőbe.

A töltelékhez a diót, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőket keverd össze. Egy lábosban forrald fel a tejet a cukorral, a mézzel, majd forrázd le vele a diós keveréket. Dolgozd homogénné egy fakanállal, és fóliával letakarva tedd a hűtőbe.

Ha a tészta kihűl, lisztezett felületen nyújtsd körülbelül 21x28 centis téglalapokra. Rakj mindegyikre tölteléket úgy, hogy a tészta minden oldalán maradjon egy centi csík szabadon. Végül a tészta három oldalát hajtsd a töltelékre, és jó szorosan tekerd fel. Ha kell, kicsit formázd meg, és a tetejét szurkáld meg villával.

Tedd sütőlemezre, és kend le vékonyan tojássárgával. Rakd a bejgliket hűvös helyre száradni. Ha a tojássárga megszárad, kend le vékonyan fehérjével is. Tedd vissza hűvösre, és várd meg, amíg teljesen megszárad. Ettől lesz szép, márványos a felülete. Told előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd 15 percig, majd vedd vissza a sütőt 190 fokra, és hagyd még pirulni további tíz percig. Ha kész, szedd ki a tésztát, és hűtsd ki teljesen.

15774177 a90e3a4bca98c234386ac7c01053ffd8 wm
Ezt is szeretjük