Ne dobd el a dinnye héját, mennyei lekvárt készíthetsz belőle: édes és finom lesz
Vétek lenne kidobni a dinnye héját, ha zamatos lekvárt főzhetsz belőle. Kitűnő lesz süteményekbe, péksütikre.
Ha megkóstolod ezt a lekvárt, többé nem fog a kukádban landolni a görögdinnye héja. Kitűnő alapanyag a konyhában, ugyanis készíthetsz belőle lekvárt, savanyúságot, és kandírozva is érdemes megkóstolni. Előnye, hogy C-vitamint, rostot és káliumot is tartalmaz. Citrommal, vaníliás cukorral, fahéjjal izgalmassá teheted. Első kóstolásra nagyon hasonlít az íze a sárgabaracklekvárra.
Dinnyehéj-lekvár
Hozzávalók
- 1 kg dinnyehéj
- 40 dkg cukor
- 1 db citrom
- 2 teáskanál fahéj
- 3 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A dinnye belsejét kanalazd ki, a héj zöld részét távolítsd el, a fehér részét vágd kis kockákra. Érdemes a dinnye húsából keveset a héjon hagyni, hogy még finomabb legyen a végeredmény. Szórd hozzá a cukrot, és pihentesd egy éjszakán át.
Másnap ízesítsd vaníliás cukorral, fahéjjal, a citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Párold két órán át, a vége felé vedd le a fedőt, hogy besűrűsödjön a lekvár. Ha nem szereted darabosan, botmixerrel turmixold össze.
A forró lekvárt kanalazd sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, és tedd szárazdunsztba, azaz párnák, plédek közé. Várd meg, míg a lekvár pár nap alatt kihűl, és mehetnek is az üvegek a polcra.
A görögdinnye salátának is tökéletes alapja lehet. Citromos öntettel, behűtve kiváló frissítő.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept