Ne dobd el a dinnye héját, mennyei lekvárt készíthetsz belőle: édes és finom lesz

Vétek lenne kidobni a dinnye héját, ha zamatos lekvárt főzhetsz belőle. Kitűnő lesz süteményekbe, péksütikre.

dinnyehej-lekvar
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megkóstolod ezt a lekvárt, többé nem fog a kukádban landolni a görögdinnye héja. Kitűnő alapanyag a konyhában, ugyanis készíthetsz belőle lekvárt, savanyúságot, és kandírozva is érdemes megkóstolni. Előnye, hogy  C-vitamint, rostot és káliumot is tartalmaz. Citrommal, vaníliás cukorral, fahéjjal izgalmassá teheted. Első kóstolásra nagyon hasonlít az íze a sárgabaracklekvárra. 

Dinnyehéj-lekvár

Hozzávalók

  • 1 kg dinnyehéj
  • 40 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 2 teáskanál fahéj
  • 3 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A dinnye belsejét kanalazd ki, a héj zöld részét távolítsd el, a fehér részét vágd kis kockákra. Érdemes a dinnye húsából keveset a héjon hagyni, hogy még finomabb legyen a végeredmény. Szórd hozzá a cukrot, és pihentesd egy éjszakán át. 

Másnap ízesítsd vaníliás cukorral, fahéjjal, a citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Párold két órán át, a vége felé vedd le a fedőt, hogy besűrűsödjön a lekvár. Ha nem szereted darabosan, botmixerrel turmixold össze. 

A forró lekvárt kanalazd sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, és tedd szárazdunsztba, azaz párnák, plédek közé. Várd meg, míg a lekvár pár nap alatt kihűl, és mehetnek is az üvegek a polcra. 
A görögdinnye salátának is tökéletes alapja lehet. Citromos öntettel, behűtve kiváló frissítő. 

Ezt is szeretjük