Darabos eperlekvár tartósítószer nélkül - Ezzel a recepttel jól sikerül a befőzésed
Mentsd át az eper csodás ízét télre, főzz belőle fantasztikus lekvárt!
A házi eperlekvárnak nincs párja. Sütikbe, palacsintákba vagy kenyérre kenve is kitűnő. Ezzel az egyszerű módszerrel nem kell a kánikulában hosszú órákon át a forró tűzhely mellett ácsorognod.
Befőzés közben ügyelj arra, hogy véletlenül se kerüljön szennyeződés, morzsa a lekvárba, különben könnyen megromlik. Felbontást követően feltétlenül tartsd a hűtőben.
Darabos eperlekvár
Hozzávalók
- 4 kg eper
- 1,6 kg kristálycukor
- 1 citrom
Elkészítés ideje: 1 óra, pihentetés: 1 nap
Az egészséges eperszemeket csumázd ki, majd több vízben alaposan mosd meg. Rakd egy nagyobb fazékba, és szórd meg cukorral. Fedd le, majd hagyd állni 24 órán át. Másnap botmixerrel pépesítsd úgy, hogy nagyobb gyümölcsdarabok is maradjanak benne. Rakd a tűzhelyre, és közepes lángon, kevergetve főzd a forrástól számítva 20 percig. Közben szedd le a habját, és facsard hozzá a citrom levét.
Ha a lekvár elég sűrű, és tányérra cseppentve nem folyik szét, szedd sterilizált, felmelegített üvegekbe. A legegyszerűbben úgy tudod fertőtleníti őket, ha mosogatógépbe rakod, és 65-70 fokon lefuttatsz egy programot. A másik megoldás, hogy az üvegeket 10-15 percig főzöd egy nagy fazékban. Amikor megtöltöd őket, jól zárd le, és fordítsd fejre tíz percre. Rakd a lekvárokat plédek közé, és hagyd ott kihűlni két-három nap alatt.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció