Rakott patisszon paradicsomos, darált húsos raguval: rengeteg sajt olvad a tetejére

A paradicsomos, darált húsos raguval egybe sütött rakott patisszon hamisítatlan nyári egytálétel.

Darált húsos rakott patisszon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A darált húsos rakott patisszon könnyű, mégis laktató egytálétel, amit nem lenne érdemes kihagyni ezen a nyáron sem. A csillagtöknek is nevezett semleges ízű, alacsony kalóriatartalmú zöldség számtalan módon használható fel, többek között töltve vagy rántva is csodás lesz.

Darált húsos rakott patisszon

Hozzávalók

A rakottashoz:

  • 30 dkg tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 nagy patisszon (kb. 1,5 kg)
  • 1 csésze rizs

A raguhoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 10 dkg passzírozott paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A rizst sós vízben párold puhára. A patisszont hámozd meg, a magjait vájd ki, a zöldséget szeleteld fel. Forró, sós vízben két perc alatt főzd elő. Ha kész, szűrd le és tedd félre.

 

A raguhoz a hagymát olajon párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát, pirítsd egy percig, és húzd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával és az őrölt köménnyel, hagyd, hogy a hagyma kicsit magába szívja a fűszereket, majd add hozzá a húst. Tedd vissza a tűzre, sózd, borsozd, és pirítsd fehéredésig. Ekkor öntsd fel a passzírozott paradicsommal, és annyi vízzel, hogy jó szószos legyen. Lefedve főzd össze negyedóra alatt.

 

Egy tepsi alját rakd ki a patisszonszeletek felével. Szórd meg őket kevés sóval és borssal, kanalazd rá a darált húsos ragut, arra a rizst, és locsold meg tejföllel. Fedd be a maradék patisszonnal, azt is sózd, borsozd, oszd el rajta a tejföl másik felét, és szórd meg gazdagon reszelt sajttal. Alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. Fél óra múlva vedd le a fóliát a tetejére, és pirítsd további 10-15 percig.

A rakottasok bármilyen formában jöhetnek: a fokhagymás vajjal lelocsolt krumpli is fenséges fogás.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük