Darabos házi meggylekvár régi családi recept szerint - Már a dédi is így tette el
Hogy ne csak nyáron élvezd a meggy kellemesen fanyar ízét, főzz belőle lekvárt.

Darabos házi meggylekvár régi családi recept szerint - Már a dédi is így tette el
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A régimódi, intenzív ízű házi meggylekvárt semmilyen bolti nem tudja pótolni. Ezzel a módszerrel nem kell fél napig a tűzhely mellett ácsorogni. Mivel a lekvár tartósítószer nélkül készül, fontos, hogy az üvegek csírátlanok legyenek, tehát nagy gonddal mosd ki és szárítsd meg.

Darabos meggylekvár

Hozzávalók 15 decihez:

  • 2.5 kg meggy
  • 75 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál citromsav
Recept idők

Elkészítés:

A meggyet válogasd ki, hogy csak egészséges szemek kerüljenek a lekvárba. Mosd meg, és áztasd egy órára hideg vízbe, hogy a kukacok biztosan eltávozzanak a gyümölcsből. Csepegtesd le, majd botmixerrel dolgozd darabosra. Tedd egy nagy fazékba, szórd rá a cukrot, a kezeddel kicsit forgasd össze, és lefedve pihentesd egy éjszakán át.

 

Másnap az üvegeket alaposan mosd ki, majd szárítsd ki. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha ezt a műveletet a mosogatógépben végzed. Tedd fel főni a cukrozott meggyet, add hozzá a citromsavat, és kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül 40 percig. Közben gyakran kevergesd meg, és a keletkező habot kis szűrővel szedegesd le róla.

 

Amikor már elég sűrű, végezz dermedéspróbát. Tégy egy csepp lekvárt egy hideg tányérra. Ha megdermed, biztosan elkészült. Merd a lekvárt az előkészített, felmelegített üvegekbe. Simíts mindegyik tetejére celofánt, és zárd le légmentesen. Állítsd fejre öt percre, majd rakd plédek közé, és hagyd két-három nap alatt a dunsztban kihűlni.

Ezt is szeretjük