A hagyományos csörögefánk receptje: nem múlhat el nélküle a farsangi szezon
Hívhatod csörögének, herőcének vagy forgácsfánknak: ez az egyik legfinomabb farsangi édesség.
Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben! Idén elég rövid lesz a szezon, így ideje mielőbb elkészíteni a kedvenceidet. A kelesztés nélküli csörögefánkot annak idején már a nagyi is szerette. Most is sikered lesz vele bármilyen mulatságon. Vigyázz, ha túl sokáig sütöd a fánkokat, kiszáradhatnak!
Csörögefánk receptje
Hozzávalók
- 30 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 2 dkg porcukor
- 1.5 l tejföl
- 1 evőkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 dl olaj
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, dobd hozzá a sót, és morzsold össze a vajjal. Add hozzá a cukrot, a tojássárgákat, a vaníliát és a rumot. A tejfölt csak részletekben kanalazd hozzá, előfordulhat, hogy nem lesz szükséged az összesre. Dolgozd ki jó alaposan a tésztát. Amikor szép fényes, és elválik az edény falától, formázz belőle egy gombócot.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül három milliméteresre, és derelyevágóval szeld rombusz alakúra. Mindegyik közepébe vágj csíkot, amelyen hurkold át a két, egymással szemben lévő csücsköt. Hevíts olajat, majd rakd bele kis adagokban a fánkokat. Süsd a tésztákat aranybarnára minden oldalon, közben óvatosan forgasd. Szedd ki az olajból, és csepegtesd le papírtörlőn. Még melegen szórd meg porcukorral, és lekvárral tálald.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept