A hagyományos csörögefánk receptje: nem múlhat el nélküle a farsangi szezon
Hívhatod csörögének, herőcének vagy forgácsfánknak: ez az egyik legfinomabb farsangi édesség.

A hagyományos csörögefánk receptje: nem múlhat el nélküle a farsangi szezon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha farsang, akkor fánk minden mennyiségben! Idén elég rövid lesz a szezon, így ideje mielőbb elkészíteni a kedvenceidet. A kelesztés nélküli csörögefánkot annak idején már a nagyi is szerette. Most is sikered lesz vele bármilyen mulatságon. Vigyázz, ha túl sokáig sütöd a fánkokat, kiszáradhatnak!

Csörögefánk receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dkg porcukor
  • 1.5 l tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 4 dl olaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, dobd hozzá a sót, és morzsold össze a vajjal. Add hozzá a cukrot, a tojássárgákat, a vaníliát és a rumot. A tejfölt csak részletekben kanalazd hozzá, előfordulhat, hogy nem lesz szükséged az összesre. Dolgozd ki jó alaposan a tésztát. Amikor szép fényes, és elválik az edény falától, formázz belőle egy gombócot.
 

Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül három milliméteresre, és derelyevágóval szeld rombusz alakúra. Mindegyik közepébe vágj csíkot, amelyen hurkold át a két, egymással szemben lévő csücsköt. Hevíts olajat, majd rakd bele kis adagokban a fánkokat. Süsd a tésztákat aranybarnára minden oldalon, közben óvatosan forgasd. Szedd ki az olajból, és csepegtesd le papírtörlőn. Még melegen szórd meg porcukorral, és lekvárral tálald.

Ezt is szeretjük