Krémes, citrusos nápolyi süti: az olaszok húsvétra mindig elkészítik
A pastiera napoletana, vagyis a citrusos nápolyi süti ugyanúgy hozzátartozik az olaszoknál a húsvéthoz, mint nálunk a kalács.

napolyi-citrusos-suti
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

10 tipp a tiszta arcbőrért: egyszerű lépések az instant szépségért »

Az öt legjobb esküvős film, amiktől még jobban várod majd a lagzid »

10 évet leradíroz a bőrről ez a házi arcmaszk, ha hetente használod: a japán nők esküsznek rá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A citrusos nápolyi süti ránézésre nagyon hasonlít a rizskochra vagy a túrós pitére, de kicsit tovább tart elkészíteni. Jellegzetessége, hogy búza és ricotta is kerül a sütibe. A legenda szerint egy apáca készítette először. Húsvét körül minden olasz pékségben kapható, de nagycsütörtökön vagy nagypénteken sokan otthon is elkészítik. A süti édességét a töltelékbe kerülő citrusok ellensúlyozzák. Ha tudsz, mindenképpen tegyél bele két evőkanál narancsvirágvizet. 

Citrusos nápolyi süti

Hozzávalók 12 személyre:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 35 dkg tönkölybúza
  • 35 dkg ricotta
  • 12 dkg cukor
  • 2.5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg kandírozott narancs
  • 4 dkg kandírozott citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál narancslé
  • 1 mokkáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A búzát a süti készítése előtti napon alaposan mosd meg, áztasd annyi vízbe, hogy teljesen ellepje a szemeket. Másnap rakd a búzát egy lábosba, öntsd fel két és fél deci tejjel, és annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen. Dobj hozzá két evőkanál cukrot és egy csipet sót. Kis lángon főzd puhára körülbelül egy óra alatt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza pedig puha. Ezt követően húzd le a tűzről, tedd át szűrőbe vagy textilkendőbe, csepegtesd le jól, és hagyd teljesen kihűlni.

 

A tésztához a lisztet és a cukrot rakd egy tálba, tedd hozzá a vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, add hozzá a tojást, és kicsit később a hideg vizet is. Dolgozd össze, akkor jó, ha sima és rugalmas a tészta. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe egy órára. 

 

Közben készítsd el a tölteléket. Rakd a tojásokat egy tálba, és a kétféle cukorral keverd krémesre, szinte fehéredésig. Add hozzá a ricottát, a tojások sárgáját, a narancs levét vagy a narancsvirágvizet, az olvasztott vajat és a megfőtt, lecsepegtetett búzát. Ízesítsd kandírozott gyümölcsökkel és fahéjjal, majd dolgozd jól össze. Végül forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy piteformát kenj ki vajjal, és szórj meg liszttel. Egyengesd bele a tészta kétharmadát úgy, hogy legyen pereme is. Kanalazd rá a tölteléket, és simítsd el. A tetejét fedd be a maradék tésztával. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül egy óra alatt. 
Ha húsvétra szeretnél még igazán különleges sütit készíteni, a tojáslikőrös kuglóf nyerő lehet. 

Ezt is szeretjük