Citromos karácsonyi linzer a legfinomabb tésztából: ezt keverd még bele a liszt mellé

Az omlós, citromkrémmel töltött linzer karácsonyra is tökéletes választás lesz.

Citromkrémes linzer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a mennyei, citromkrémmel töltött linzer egyszerű vajas gyúrt tésztából készül, azonban a liszt egy részét darált mandula helyettesíti. A krémbe a citrom mellett narancs is kerül, így az íze édes és telt lesz. Arra vigyázz, hogy a krém teljesen hűljön le, mielőtt a kekszekre kerül: a folyamatot felgyorsíthatod azzal, ha az edényt, amelyben készült, hideg vízbe állítod.

Citromkrémes linzer

Hozzávalók 25 darabhoz

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 17.5 dkg vaj
  • 12.5 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0.5 csomag sütőpor
  • porcukor a tetejére

A krémhez:

  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a darált mandulát öntsd össze egy tálban. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze. Reszeld bele a citromhéjat, add hozzá a vaníliaaromát és a tojást, és gyúrj belőle sima tésztát. Gyúrj belőle két gombócot, csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.

 

A pihentetési idő leteltével az egyik adag tésztát nyújtsd ki, és tetszőleges formával szaggasd ki. Nyújtsd és szaggasd ki a másik adag tésztát is, de ezeknek a közepét egy kisebb formával is szúrd ki. Az összes kekszet helyezd el egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, és 170 fokon tíz perc alatt süsd őket készre, majd hagyd kihűlni.

 

Amíg hűlnek, állítsd össze a krémet. A vajat vágd kis darabokra. A narancs, a citrom és a lime levét keverd el a reszelt narancshéjjal és citromhéjjal. Add hozzá a cukrot és a tojást, és kis lángon, folyamatosan kevergetve kezdd el őket összemelegíteni. Amikor a krém elkezd besűrűsödni, több adagban keverd hozzá a vajat is. Egyszerre csak keveset keverj bele, és amikor felolvadt, jöhet a következő adag. Akkor lesz jó, ha már olyan sűrű, hogy nem teljesen folyik le a belemártott kanálról. Ekkor húzd le a tűzről, és hűtsd le hidegre. 

 

Amikor a krém kihűlt, kend meg vele a teli kekszeket, és tedd rájuk azokat, amelyeket kiszúrtál. Tapaszd jól össze a két darabot. Tálaláskor porcukorral szórhatod meg a tetejét.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Önmagában is kanalazhatod a citromkrémet: ez lesz hozzá a legjobb recept.

Kép: sveta_zarzamora / Getty Images

Ezt is szeretjük