Citromos karácsonyi linzer a legfinomabb tésztából: ezt keverd még bele a liszt mellé

Az omlós, citromkrémmel töltött linzer karácsonyra is tökéletes választás lesz.

Citromkrémes linzer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ez a mennyei, citromkrémmel töltött linzer egyszerű vajas gyúrt tésztából készül, azonban a liszt egy részét darált mandula helyettesíti. A krémbe a citrom mellett narancs is kerül, így az íze édes és telt lesz. Arra vigyázz, hogy a krém teljesen hűljön le, mielőtt a kekszekre kerül: a folyamatot felgyorsíthatod azzal, ha az edényt, amelyben készült, hideg vízbe állítod.

Citromkrémes linzer

Hozzávalók 25 darabhoz

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 17.5 dkg vaj
  • 12.5 dkg porcukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0.5 csomag sütőpor
  • porcukor a tetejére

A krémhez:

  • 6 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a darált mandulát öntsd össze egy tálban. Add hozzá a felkockázott hideg vajat, és morzsold össze. Reszeld bele a citromhéjat, add hozzá a vaníliaaromát és a tojást, és gyúrj belőle sima tésztát. Gyúrj belőle két gombócot, csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.

 

A pihentetési idő leteltével az egyik adag tésztát nyújtsd ki, és tetszőleges formával szaggasd ki. Nyújtsd és szaggasd ki a másik adag tésztát is, de ezeknek a közepét egy kisebb formával is szúrd ki. Az összes kekszet helyezd el egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, és 170 fokon tíz perc alatt süsd őket készre, majd hagyd kihűlni.

 

Amíg hűlnek, állítsd össze a krémet. A vajat vágd kis darabokra. A narancs, a citrom és a lime levét keverd el a reszelt narancshéjjal és citromhéjjal. Add hozzá a cukrot és a tojást, és kis lángon, folyamatosan kevergetve kezdd el őket összemelegíteni. Amikor a krém elkezd besűrűsödni, több adagban keverd hozzá a vajat is. Egyszerre csak keveset keverj bele, és amikor felolvadt, jöhet a következő adag. Akkor lesz jó, ha már olyan sűrű, hogy nem teljesen folyik le a belemártott kanálról. Ekkor húzd le a tűzről, és hűtsd le hidegre. 

 

Amikor a krém kihűlt, kend meg vele a teli kekszeket, és tedd rájuk azokat, amelyeket kiszúrtál. Tapaszd jól össze a két darabot. Tálaláskor porcukorral szórhatod meg a tetejét.

Önmagában is kanalazhatod a citromkrémet: ez lesz hozzá a legjobb recept.

Habkönnyű citromkrém 3 hozzávalóból: így lesz mutatós a tálalás is

Picit fanyar, nagyon könnyed és elképesztően friss ez a desszert, ráadásul szinte semmi dolgod nem lesz vele.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: sveta_zarzamora / Getty Images

Ezt is szeretjük