Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája
A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.
A punya, a cigányok kerenye vajas kelt tésztából készül. Nem késsel szelik, hanem kézzel szokták törni. Nagyon finom szaftos fogásokhoz, mint amilyen például a káposztás cigánylecsó.
Cigány kenyér (punya)
Hozzávalók 1 darabhoz
- 1 kg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 4.5 dkg langyos víz
- 1 dl olaj
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 evőkanál só
Elkészítés:
A langyos vízben keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a vajat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle sima tésztát, és jól dolgozd ki. Meleg helyen letakarva keleszd fél órát. A pihentetési idő végén gyúrd újra át, egyengesd el sütőpapírral kibélelt formában, és így keleszd további fél órát. Ezután told 200 fokos sütőbe, és nagyjából 45 perc alatt süsd aranyszínűre.
Szaftos húsokhoz a joghurtos laposkenyér is tökéletes.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept