Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája

A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.

Cigány kenyér (punya)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A punya, a cigányok kerenye vajas kelt tésztából készül. Nem késsel szelik, hanem kézzel szokták törni. Nagyon finom szaftos fogásokhoz, mint amilyen például a káposztás cigánylecsó.

Cigány kenyér (punya)

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4.5 dkg langyos víz
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízben keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a vajat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle sima tésztát, és jól dolgozd ki. Meleg helyen letakarva keleszd fél órát. A pihentetési idő végén gyúrd újra át, egyengesd el sütőpapírral kibélelt formában, és így keleszd további fél órát. Ezután told 200 fokos sütőbe, és nagyjából 45 perc alatt süsd aranyszínűre.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük