Így készül a punya, vagyis a cigány kenyér: vajtól gazdag a tésztája

A cigány kenyér, vagyis a punya vajas tésztából készül, és szeletelés helyett kézzel szokták törni.

Cigány kenyér (punya)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A punya, a cigányok kerenye vajas kelt tésztából készül. Nem késsel szelik, hanem kézzel szokták törni. Nagyon finom szaftos fogásokhoz, mint amilyen például a káposztás cigánylecsó.

Cigány kenyér (punya)

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 kg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 4.5 dkg langyos víz
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 evőkanál
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízben keverj el egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a vajat, az olajat és a felfuttatott élesztőt. Gyúrj belőle sima tésztát, és jól dolgozd ki. Meleg helyen letakarva keleszd fél órát. A pihentetési idő végén gyúrd újra át, egyengesd el sütőpapírral kibélelt formában, és így keleszd további fél órát. Ezután told 200 fokos sütőbe, és nagyjából 45 perc alatt süsd aranyszínűre.

Szaftos húsokhoz a joghurtos laposkenyér is tökéletes.

Puha, joghurtos laposkenyér petrezselyemmel gyúrva: 3 perc alatt készre sül

A friss zöldfűszer sokat dob a laposkenyéren, sokkal finomabb és frissebb lesz tőle, ha csak magában, langyosan kínálod, úgy is jól fog esni.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük