Sült céklás rizottó sajttal és fűszerekkel - Az ősz egyik legtrendibb étele

Ha megkóstolod ezt a fogást, a cékláról már nemcsak a savanyúság, hanem a rizottó is eszedbe fog jutni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ősszel-télen különösen jó látni a tányéron élénk színű ételeket. A krémes, pikáns céklás rizottó nem csak ezért hódít. Az egészséges és különleges fogás nagyon ízletes, a fűszerek remekül harmonizálnak a zöldséggel. Ha kifogástalan végeredményre vágysz, rizottórizst használj. A húslevest alaplével is helyettesítheted.

ceklas-rizotto

Céklás rizottó

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg rizs
  • 5 dl húsleves
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2 dl fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A céklát pucold meg, és vágd egyforma nagyságú darabokra. Rendezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg kevés olívaolajjal, szórd meg sóval, kakukkfűvel és borssal. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd puhára körülbelül egy óra alatt. Közben forgasd meg a céklát, hogy egyformán süljön. Amikor puha, tehát könnyen beleszalad egy hegyes kés, vedd ki a sütőből. Várj kicsit, míg hűl, majd késes robotgéppel vagy botmixerrel pürésítsd.
 

Kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a zúzott fokhagymát, majd rakd hozzá a rizst. Pirítsd addig, amíg kicsit átlátszó nem lesz, közben kevergesd. Szórd meg sóval, borssal, majd fokozatosan öntsd hozzá a bort. Ha jól beszívja, több részletben add hozzá a húslevest. Addig főzd kis lángon, míg puha és krémes lesz. Keverd hozzá a céklát és a vajat. Süsd össze három-négy perc alatt, majd szórd meg a reszelt parmezánnal.

ceklas-rizotto
Ezt is szeretjük