A híres bostoni krémtorta receptje: vaníliapuding kerül a vajas piskótalapok közé
A bostoni krémtorta két tömött piskótarétege között gazdag, vaníliás puding lapul, a külsejét pedig tejszínes csokikrém borítja.
A híres bostoni krémtortát 1881-ben alkotta meg egy francia séf. A sütemény alapja vastag vajas piskóta, a rétegek között vaníliasodó terül el, a tetejét pedig egyszerű, tejszínes csokikrém vonja be. Az eredeti recept írót javasol a tésztájába, de mivel azt itthon nehéz beszerezni, tejjel is készítheted.
Bostoni krémtorta
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 4 tojás
- 2.25 dl tej vagy író
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A vaníliakrémhez:
- 10 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 5 tojássárgája
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 2.5 dl tej
- 2.5 dl tejszín
- 2 teáskanál vaníliaaroma
A csokimázhoz:
- 15 dlg étcsoki
- 1 dl habtejszín
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. A tojássárgákat a vajjal, a cukorral és a vaníliaaromával keverd jó habosra, és add a tojáshabhoz. A lisztet keverd el a sütőporral, és a tejjel vagy íróval felváltva adagold a tojásos részhez. Ilyenkor már csak fakanállal keverd, hogy össze ne essen. A masszát egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt 24-26 centis tortaformában, és 160 fokon fél óra alatt süsd készre.
Amíg a tészta sül, állítsd össze a vaníliakrémet. A tejet egy kisebb lábosban melegítsd össze a tejszínnel és a cukor felével. Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukor másik felével, és keverd bele a keményítőt. A langyosra hűlt tejet óvatosan, több adagban keverd a tojásos részhez. Lassan dolgozz, hogy a hőmérséklet-különbség hatására ki ne csapódjon a tej. Add hozzá a vaníliaaromát is, tedd vissza a tűzre, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik. Fedd le fóliával, és tedd a hűtőbe legalább két órára.
A csokikrémhez a tejszínt forrald fel. A csokit törd darabokra, öntsd le a forró tejszínnel, keverd jól össze, amíg egyneművé válik, és pihentesd negyedórát.
A kisült piskótát felezd el. Kend meg az egyik lapot vaníliapudinggal, és helyezd rá a másikat. Vond be a csokis krémmel, és tedd a hűtőbe fél órára, hogy a máz megszilárduljon rajta.
A sima piskótaalapbból japán módra gyönyörű tekercset is készíthetsz.
Piskótatekercs úgy, ahogy a japánok készítik: a matcha teás rolád meseszép
A puha piskóta a matcha teának köszönhetően zöld színbe öltözik, és édes krémmel és gyümölccsel megtöltve csábít.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció