4 szaftos bográcsos pörkölt

Akár egész napos program is kerekedhet a közös baráti főzésből. Ha kiosztod a feladatokat, akkor neked már csak a fakanalat kell forgatnod.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan mondanak nemet a bográcsos ételek elkészítésére, mert azt hiszik, több gonddal jár, mint a kényelmes konyhában főzni. Pedig ez nem igaz, csak esetleg több időt vesz igénybe.

Hívd hát össze a barátokat vagy a családot, gyújts a bogrács alá, és főzzetek közösen egy igazi, sűrű szaftos bográcsos pörköltet.

Nyúlpörkölt

Hozzávalók a páchoz:

  • 1 fej hagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál bors
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 evőkanál koriander
  • 3-4 evőkanál ecet
  • 3 liter víz

A pörkölthöz:

  • 1 megtisztított, feldarabolt, fiatal nyúl
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1-2 babérlevél
  • 1-2 dl száraz vörösbor
  • olaj

A páclé hozzávalóit főzd össze, majd két napig hagyd benne a húst.  Amikor eljött a nagy nap, kevés olajban olvaszd ki a szalonna zsírját, majd ezen pirítsd meg az apróra vágott hagymát és a felkockázott húst. Sózd meg, és hagyd főni. Mikor zsírjára sült, szórd meg paprikával, dobd mellé a babérleveleket, és önts hozzá kevés bort. Mikor már majdnem kész, add hozzá a paradicsomot, a paprikát és a zúzott fokhagymát. Főzd készre.

Sertéspörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 2 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • olaj

Az olajban pirítsd aranysárgára az apróra vágott hagymát, majd add hozzá a felkockázott húst. Sózd, és időnként kevergetve saját levében pörköld meg. Mikor zsírjára sült, szórd rá a pirospaprikát, és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, párold félpuhára. Karikázd bele a paprikát, a paradicsomot, és add hozzá a zúzott fokhagymát. Főzd puhára.
 

Marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 1 kg lábszár
  • 2-3 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • köménymag
  • olaj

Az olajon pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a felkockázott húst. Sózd, és saját levében pörköld. Amikor elfőtte a levét, szórd meg a paprikával és a köménymaggal, majd öntsd fel vízzel. Mindig ügyelj arra, hogy ne ázzon bő lében, viszont valamennyi mindig legyen alatta, hogy ne égjen le. Amikor már majdnem kész, add hozzá a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. Főzd készre.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Báránypörkölt

Hozzávalók:

  • 80 dkg bárányhús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt pirospaprika

A feldarabolt szalonna zsírját süsd ki a bográcsban. Távolítsd el a pörcöket, és a zsiradékban dinszteld meg a hagymát, majd szórd meg köménnyel és a paprikával. Add hozzá a húst, piríts neki fehér kérget, majd öntsd fel a borral. Sózd, és addig főzd, amíg a hús megpuhul, illetve a szaft kellően sűrű lesz. Ha elfőné a levét, kevés vízzel pótold.

Ezt is szeretjük