Bográcsos, vörösboros marhapörkölt: a sok hagymától lesz jó sűrű szaftja
A konyhában készült marhapörkölt is fenséges, a bográcsos pedig még annál is jobb, és a szaftja is sűrűbb.

marhaporkolt-bogracsban-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bográcsozás során a füst isteni aromát ad a marhapörköltnek. Ha bevetsz néhány praktikát, még finomabb lesz az étel. Arra feltétlenül figyelj, hogy a láng ne érjen hozzá az üst aljához és az oldalához, mert a pörkölt könnyen megég. Ha azt szeretnéd, hogy a hús hamarabb megpuhuljon, kisebb kockákra vágd. Főzés közben viszonylag sűrűn rázogasd és kavargasd az edényt. 

Bográcsos, vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 3 kg marhalábszár
  • 1 kg vöröshagyma
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 3 db paradicsom
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 3 db babérlevél
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Készíts elő mindent a bográcsozáshoz. A húst tisztítsd meg, szabadítsd meg az inaktól és hártyáktól, vágd kisebb kockákra, és a hagymát aprítsd fel. A szalonnát csíkozd fel, majd pirítsd zsírjára. Dobd hozzá a hagymát, és süsd rajta üvegesre. Mehet hozzá a zúzott fokhagyma, majd a hús. Amikor kifehéredik, szórd hozzá a sót, a borsot, a pirospaprikát, a köményt, tedd hozzá a babérlevelet, a feldarabolt paprikát és paradicsomot.
Adj hozzá vizet, és főzd körülbelül két és fél, három órán át. A bort részletekben öntsd a bográcsba. Akkor van kész, ha a hús puha, könnyen belemegy egy hegyes kés. Érdemes főzés közben kóstolgatni, utánafűszerezni.
Ropogós kovászos uborkával és galuskával tálald. 

Ezt is szeretjük