5 különleges bográcsos

A nyár utolsó heteire

Használd ki a maradék jó időt, és menj el kirándulni vagy nyaralni. Vagy csak állítsd fel a bográcsot a kert végében, és tedd különlegessé a hétvégi ebédet.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bográcsozást inkább a férfiak kedvelik, habár a hölgyek sem vetik meg, hiszen végre nem nekik kell főzni.

Amíg az önjelölt nomádok próbálják életben tartani a tüzet, addig barátnőiddel kellemesen elcseveghettek egymással. Mindkét fél jól jár.

Körömpörkölt bográcsban

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertéscsülök és -láb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1-2 dl vörösbor
  • bors
  • olaj

A megtisztított sertéslábat, csülköt áztasd ki. A felaprított hagymát dinszteld meg a bográcsban, borsozd, paprikázd. Add hozzá a kockákra vágott húst, és vízzel öntsd fel úgy, hogy bőven ellepje. Sózd meg. Főzés közben pótold az elpárolgott vizet, egészen addig, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor öntsd hozzá a vörösbort, és még hagyd a tűzön pár percig.

Paprikás krumpli bográcsban

Hozzávalók:

  • 2 kg burgonya
  • 40 dkg kolbász
  • 6 pár füstölt virsli
  • 6-8 zöldpaprika
  • 40 dkg paradicsom
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors

A szalonnakockák zsírját süsd ki, add hozzá a pirospaprikát, illetve pár evőkanálnyi vizet. Szórd bele a felaprított hagymát, a felkarikázott kolbászt, illetve a paprikát. Csak pár perc múlva öntsd fel vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Add hozzá a krumplit. Ha ez megpuhult, akkor öntsd fel borral, add hozzá a virslikarikákat és a paradicsomot. Főzd készre.

Lecsó bográcsban

Hozzávalók:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg paradicsom
  • 2 kg paprika
  • 1-2 csípős paprika
  • 1 kg hagyma
  • olaj

A hagymát és a paradicsomot kockázd fel, a paprikát vágd karikára. Kevés olajon pirítsd át a szalonnát, majd add hozzá a hagymát. Amikor üvegesre pirult, tedd bele a zöldségeket, sózd meg, és főzd készre.

Szegedi halászlé

Hozzávalók:

  • 3,5 kg ponty
  • 3,5 kg harcsa
  • 5 fej vöröshagyma
  • erős paprika
  • szegedi őrölt paprika
  • 2 halászlékocka

A halat filézd ki, kockázd fel. A fejet és a farkat tedd a bográcsba az apróra vágott hagymával együtt, és adj hozzá annyi vizet, hogy az alapanyagokat ellepje. 45 perc alatt főzd puhára. Ezután távolítsd el a szálkát, majd a hagymával együtt passzírozd át a halat. A sűrítményből körülbelül 5 liternyit kellene kapni, ha nincs annyi, adj hozzá vizet. Öntsd vissza a bográcsba ezt az alaplevet, majd add hozzá a kockára vágott halat, a sót, a halászlékockákat és az erős paprikát. Fél óra múlva, mikor megpuhult a hal, szórd meg az őrölt paprikával, majd adj még neki 10 percet.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Babgulyás

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt sertéshús
  • 50 dkg száraz- vagy fejtett bab
  • 50 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 30 dkg kolbász
  • babérlevél
  • 3 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • csemege Piros Arany
  • csípős Piros Arany
  • pirospaprika
  • 2 l húsleves
  • 2 csokor kapor
  • tejföl
  • liszt

Előző este a babot és a húsokat hideg vízbe áztasd be. A bográcsban 3 liter hideg vízben tedd fel főni a babot és a felkockázott húsokat. Egészben tedd bele a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a húslevest. Hintsd meg pirospaprikával, és nyomj bele a kétféle Piros Aranyból ízlés szerint. Ha félig megfőtt a hús, add hozzá a kolbászt és a kaprot. Főzd készre, majd habard be tejföllel és liszttel.

Ezt is szeretjük