5 különleges bográcsos
Használd ki a maradék jó időt, és menj el kirándulni vagy nyaralni. Vagy csak állítsd fel a bográcsot a kert végében, és tedd különlegessé a hétvégi ebédet.
A bográcsozást inkább a férfiak kedvelik, habár a hölgyek sem vetik meg, hiszen végre nem nekik kell főzni.
Amíg az önjelölt nomádok próbálják életben tartani a tüzet, addig barátnőiddel kellemesen elcseveghettek egymással. Mindkét fél jól jár.
Körömpörkölt bográcsban
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertéscsülök és -láb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kávéskanál pirospaprika
- 1-2 dl vörösbor
- só
- bors
- olaj
A megtisztított sertéslábat, csülköt áztasd ki. A felaprított hagymát dinszteld meg a bográcsban, borsozd, paprikázd. Add hozzá a kockákra vágott húst, és vízzel öntsd fel úgy, hogy bőven ellepje. Sózd meg. Főzés közben pótold az elpárolgott vizet, egészen addig, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor öntsd hozzá a vörösbort, és még hagyd a tűzön pár percig.
Paprikás krumpli bográcsban
Hozzávalók:
- 2 kg burgonya
- 40 dkg kolbász
- 6 pár füstölt virsli
- 6-8 zöldpaprika
- 40 dkg paradicsom
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 30 dkg füstölt szalonna
- 4 dl száraz vörösbor
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
A szalonnakockák zsírját süsd ki, add hozzá a pirospaprikát, illetve pár evőkanálnyi vizet. Szórd bele a felaprított hagymát, a felkarikázott kolbászt, illetve a paprikát. Csak pár perc múlva öntsd fel vízzel. Ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Add hozzá a krumplit. Ha ez megpuhult, akkor öntsd fel borral, add hozzá a virslikarikákat és a paradicsomot. Főzd készre.
Lecsó bográcsban
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 kg paradicsom
- 2 kg paprika
- 1-2 csípős paprika
- 1 kg hagyma
- olaj
- só
A hagymát és a paradicsomot kockázd fel, a paprikát vágd karikára. Kevés olajon pirítsd át a szalonnát, majd add hozzá a hagymát. Amikor üvegesre pirult, tedd bele a zöldségeket, sózd meg, és főzd készre.
Szegedi halászlé
Hozzávalók:
- 3,5 kg ponty
- 3,5 kg harcsa
- 5 fej vöröshagyma
- erős paprika
- szegedi őrölt paprika
- 2 halászlékocka
- só
A halat filézd ki, kockázd fel. A fejet és a farkat tedd a bográcsba az apróra vágott hagymával együtt, és adj hozzá annyi vizet, hogy az alapanyagokat ellepje. 45 perc alatt főzd puhára. Ezután távolítsd el a szálkát, majd a hagymával együtt passzírozd át a halat. A sűrítményből körülbelül 5 liternyit kellene kapni, ha nincs annyi, adj hozzá vizet. Öntsd vissza a bográcsba ezt az alaplevet, majd add hozzá a kockára vágott halat, a sót, a halászlékockákat és az erős paprikát. Fél óra múlva, mikor megpuhult a hal, szórd meg az őrölt paprikával, majd adj még neki 10 percet.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Babgulyás
Hozzávalók:
- 1 kg füstölt sertéshús
- 50 dkg száraz- vagy fejtett bab
- 50 dkg vecsési savanyú káposzta
- 30 dkg kolbász
- babérlevél
- 3 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- csemege Piros Arany
- csípős Piros Arany
- pirospaprika
- 2 l húsleves
- 2 csokor kapor
- tejföl
- liszt
Előző este a babot és a húsokat hideg vízbe áztasd be. A bográcsban 3 liter hideg vízben tedd fel főni a babot és a felkockázott húsokat. Egészben tedd bele a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet és a húslevest. Hintsd meg pirospaprikával, és nyomj bele a kétféle Piros Aranyból ízlés szerint. Ha félig megfőtt a hús, add hozzá a kolbászt és a kaprot. Főzd készre, majd habard be tejföllel és liszttel.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha