Itt a szezon: finom, házi birsalmakompót a legegyszerűbben
A birsalma az egyik legegészségesebb gyümölcs, amiből kiváló kompót is készíthető.

Itt a szezon: finom, házi birsalmakompót a legegyszerűbben
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A birsalma nyersen kőkemény, főzve viszont remek csemege, ráadásul most van a főszezon. Nagyon magas a vitamintartalma, és kiváló méregtelenítő. A gyümölcs fanyar ízét az édes, vaníliás-gyömbéres  szirup jól ellensúlyozza. Érdemes a kompóthoz az érettebb, sárga héjú birsalmát választani. 

Birsalmakompót recept

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma
  • 30 dkg cukor
  • 2 rúd vanília
  • 1 evőkanál citromlé
  • gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A birsalma külsejét dörzsöld meg, majd jól mosd meg, vágd azonos nagyságú cikkekre, a magházat távolítsd el. Rakd egy lábosba, locsold meg citromlével, hogy ne barnuljon meg, és önts rá valamivel több vizet, mint amennyi ellepi. Főzd addig, amíg a birsalma puha nem lesz. Ez 25, de akár 40 perc is lehet, attól függően, mennyire érett a gyümölcs.
 

A sziruphoz másfél liter vizet kezdj melegíteni, rakd hozzá a cukrot, a vaníliát és kevés friss gyömbért, majd forrald össze. A gyümölcsdarabokat rakd alaposan kimosott üvegekbe, és merd rá a szirupot. Ügyelj, hogy a lé ellepje a birset, majd jól zárd le. Ha nem fogyasztod el egy hónapon belül, érdemes a befőttet dunsztolni. 

Ezt is szeretjük