Isteni bazsalikomos húsgombócok gombás mártással
A bazsalikomos húsgombócok különlegesek és finomak.
A húsgombócról legközelebb ez a változat fog elsőként az eszedbe jutni. A hús és a gomba tökéletesen kiegészítik egymást. Kard Éva fogása krumplival és tésztával is kitűnő.
Bazsalikomos húsgombóc
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg darált sertéshús
- 1 vöröshagyma
- 1 tojás
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- bazsalikom
Mártáshoz
- 25 dkg csiperke gomba
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 vöröshagyma
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- só
- őrölt bors
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát, a bazsalikomot, és add a darált húshoz. Ízlés szerint sózd, és szórd meg őrölt borssal. Gyúrd alaposan össze, ha szükséges, dobj még hozzá fűszert. Tedd hozzá az egész tojást, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapj. Vizes kézzel készíts belőle kisebb golyókat. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, rakd bele a gombócokat, és a lángot mérsékelve süsd szép pirosra. Utána szedd ki a golyókat az olajból, és tedd félre.
A mártáshoz a vöröshagymát vágd fel apróra, a megtisztított gombát szeleteld fel ízlés szerint. A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot hevítsd fel, majd rakd rá a vöröshagymát, és párold üvegesre. Mehet hozzá a gomba, ízlés szerint sózd, borsozd, és párold pár percig, majd öntsd fel a borral.
Tedd bele a pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve főzd pár percig. A tejszínt keverd simára a kukoricaliszttel, majd öntsd rá a gombás húsgolyókra. Ezután óvatosan kevergetve főzd addig, amíg a szaft kellően besűrűsödik. Közben készíts hozzá köretet is, majd kanalazd rá a húsgolyókat a gombamártással.
