Tradicionális német süti a baumkuchen, vagyis a fatorta: nem is olyan bonyolult elkészíteni

A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.

Baumkuchen (fatorta)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi, hagyományos német süti a baumkuchen, vagyis magyarul a fatorta, mely egy speciális sütési technikának köszönheti különleges megjelenését. Az elkészítése kicsit pepecselős, de a gyönyörű végeredmény megéri a fáradságot.

Baumkuchen (fatorta)

Hozzávalók 12 szelethez

A tortához

  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál rum
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 0.5 dl tej

A mázhoz

  • 20 dkg étcsoki
  • 1 dl habtejszín
  • 1 dl víz
  • 0.5 tasak zselatinpor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üsd egy tálba. Add hozzá a cukrot, a rumot, a vaníliakivonatot és a tejet, és kézi habverővel vegyítsd el. A tojásos keveréket tedd gőz fölé, és kevergesd öt-hét percig, hogy felmelegedjen. Ha már nem hideg, húzd le a tűzről, és robotgéppel keverd egészen habosra. Egy serpenyőben karamellizáld a vajat, vagyis olvaszd fel úgy, hogy megbarnuljon, és öntsd a habos tojáshoz. Végül szitáld hozzá a lisztet is, de ezt már csak fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd el.

 

Egy tortaforma alját béleld ki sütőpapírral. Ossz el rajta egy vékony réteg tésztát - nagyjából olyan vastag legyen, mintha palacsintát sütnél -, és told 260 fokos sütőbe másfél percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a teteje szépen megbarnuljon. Vedd ki a sütőből, a megbarnult tésztán kenj el egy újabb réteget, és tedd vissza újabb másfél percre. Addig folytasd ugyanezt, amíg a tészta el nem fogy. Ha az utolsó adag tészta teteje is megpirult, borítsd ki az egészet egy rácsra, és hagyd kihűlni.

 

A mázhoz az étcsokit törd össze. Önts rá meleg tejszínt, és keverd el, hogy a csoki felolvadjon. A zselatinport keverd el langyos vízzel, utána öntsd a csokihoz, és az így kapott krémet oszd el egyenletesen a torta tetején és oldalán. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Vizes késsel szeleteld, hogy szép maradjon.

Ha már elég profinak érzed magad ahhoz, hogy klasszikus tortákat süss otthon, a Dobos-tortát is feltétlenül próbáld meg.

Dobostorta házilag készítve: hogy lesz a legjobb a roppanós tető?

A hungarikum Dobos C. József cukrász mesterműve, amit 1885-ben egy országos kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek. A szóbeszéd szerint a torta különleges krémje a vajat köpülő fiú hibájából született, aki só helyett cukrot tett az edénybe, Dobos pedig ebből a hibából alkotta meg a fenséges krémet.

Elolvasom

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük