Tradicionális német süti a baumkuchen, vagyis a fatorta: nem is olyan bonyolult elkészíteni
A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.
Régi, hagyományos német süti a baumkuchen, vagyis magyarul a fatorta, mely egy speciális sütési technikának köszönheti különleges megjelenését. Az elkészítése kicsit pepecselős, de a gyönyörű végeredmény megéri a fáradságot.
Baumkuchen (fatorta)
Hozzávalók 12 szelethez
A tortához
- 18 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 4 tojás
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 0.5 dl tej
A mázhoz
- 20 dkg étcsoki
- 1 dl habtejszín
- 1 dl víz
- 0.5 tasak zselatinpor
Elkészítés:
A tojásokat üsd egy tálba. Add hozzá a cukrot, a rumot, a vaníliakivonatot és a tejet, és kézi habverővel vegyítsd el. A tojásos keveréket tedd gőz fölé, és kevergesd öt-hét percig, hogy felmelegedjen. Ha már nem hideg, húzd le a tűzről, és robotgéppel keverd egészen habosra. Egy serpenyőben karamellizáld a vajat, vagyis olvaszd fel úgy, hogy megbarnuljon, és öntsd a habos tojáshoz. Végül szitáld hozzá a lisztet is, de ezt már csak fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd el.
Egy tortaforma alját béleld ki sütőpapírral. Ossz el rajta egy vékony réteg tésztát - nagyjából olyan vastag legyen, mintha palacsintát sütnél -, és told 260 fokos sütőbe másfél percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a teteje szépen megbarnuljon. Vedd ki a sütőből, a megbarnult tésztán kenj el egy újabb réteget, és tedd vissza újabb másfél percre. Addig folytasd ugyanezt, amíg a tészta el nem fogy. Ha az utolsó adag tészta teteje is megpirult, borítsd ki az egészet egy rácsra, és hagyd kihűlni.
A mázhoz az étcsokit törd össze. Önts rá meleg tejszínt, és keverd el, hogy a csoki felolvadjon. A zselatinport keverd el langyos vízzel, utána öntsd a csokihoz, és az így kapott krémet oszd el egyenletesen a torta tetején és oldalán. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Vizes késsel szeleteld, hogy szép maradjon.
Ha már elég profinak érzed magad ahhoz, hogy klasszikus tortákat süss otthon, a Dobos-tortát is feltétlenül próbáld meg.
Dobostorta házilag készítve: hogy lesz a legjobb a roppanós tető?
A hungarikum Dobos C. József cukrász mesterműve, amit 1885-ben egy országos kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek. A szóbeszéd szerint a torta különleges krémje a vajat köpülő fiú hibájából született, aki só helyett cukrot tett az edénybe, Dobos pedig ebből a hibából alkotta meg a fenséges krémet.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció