Tradicionális német süti a baumkuchen, vagyis a fatorta: nem is olyan bonyolult elkészíteni

A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.

baumkuchen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Régi, hagyományos német süti a baumkuchen, vagyis magyarul a fatorta, mely egy speciális sütési technikának köszönheti különleges megjelenését. Az elkészítése kicsit pepecselős, de a gyönyörű végeredmény megéri a fáradságot.

Baumkuchen (fatorta)

Hozzávalók 12 szelethez

A tortához

  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál rum
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 0.5 dl tej

A mázhoz

  • 20 dkg étcsoki
  • 1 dl habtejszín
  • 1 dl víz
  • 0.5 tasak zselatinpor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üsd egy tálba. Add hozzá a cukrot, a rumot, a vaníliakivonatot és a tejet, és kézi habverővel vegyítsd el. A tojásos keveréket tedd gőz fölé, és kevergesd öt-hét percig, hogy felmelegedjen. Ha már nem hideg, húzd le a tűzről, és robotgéppel keverd egészen habosra. Egy serpenyőben karamellizáld a vajat, vagyis olvaszd fel úgy, hogy megbarnuljon, és öntsd a habos tojáshoz. Végül szitáld hozzá a lisztet is, de ezt már csak fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd el.

 

Egy tortaforma alját béleld ki sütőpapírral. Ossz el rajta egy vékony réteg tésztát - nagyjából olyan vastag legyen, mintha palacsintát sütnél -, és told 260 fokos sütőbe másfél percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a teteje szépen megbarnuljon. Vedd ki a sütőből, a megbarnult tésztán kenj el egy újabb réteget, és tedd vissza újabb másfél percre. Addig folytasd ugyanezt, amíg a tészta el nem fogy. Ha az utolsó adag tészta teteje is megpirult, borítsd ki az egészet egy rácsra, és hagyd kihűlni.

 

A mázhoz az étcsokit törd össze. Önts rá meleg tejszínt, és keverd el, hogy a csoki felolvadjon. A zselatinport keverd el langyos vízzel, utána öntsd a csokihoz, és az így kapott krémet oszd el egyenletesen a torta tetején és oldalán. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Vizes késsel szeleteld, hogy szép maradjon.

Ha már elég profinak érzed magad ahhoz, hogy klasszikus tortákat süss otthon, a Dobos-tortát is feltétlenül próbáld meg.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük