Tradicionális német süti a baumkuchen, vagyis a fatorta: nem is olyan bonyolult elkészíteni
A baumkuchen, vagyis a fatorta onnan kapta a nevét, hogy a belseje a fák évgyűrűire hasonlít.

- Ez a trend tartja most lázban a hírességeket: a Barbiecore nem spórol a rózsaszínnel, de a nőies sikket sem mellőzi »
- Szuper könnyű hidratálók: pótolják az elvesztett nedvességet, és ragyogóvá teszik a bőrt – Árakkal, lelőhelyekkel »
- A Stranger Things 20 éves színésznőjét így nem láthattad a sorozatban: Sadie Sink dögös, nőies ruhákra váltott »

- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Mi Kanada fővárosa? 10 kérdéses kvíz a világ országairól, amit illik tudni
- Hajdú Pétert kirakták a Szigeten az RTL VIP-ból: Sebestyén Balázs kotyogta ki
- 5 kérdés, ami megmutatja, mennyire intelligens valaki - Hány igen válaszod lett?
- Ha erről a telefonszámról hívnak, tilos felvenni! Így dolgoznak a csalók az OTP nevében
Régi, hagyományos német süti a baumkuchen, vagyis magyarul a fatorta, mely egy speciális sütési technikának köszönheti különleges megjelenését. Az elkészítése kicsit pepecselős, de a gyönyörű végeredmény megéri a fáradságot.
Baumkuchen (fatorta)
Hozzávalók 12 szelethez
A tortához
- 18 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 4 tojás
- 2 evőkanál rum
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 0.5 dl tej
A mázhoz
- 20 dkg étcsoki
- 1 dl habtejszín
- 1 dl víz
- 0.5 tasak zselatinpor
Elkészítés:
A tojásokat üsd egy tálba. Add hozzá a cukrot, a rumot, a vaníliakivonatot és a tejet, és kézi habverővel vegyítsd el. A tojásos keveréket tedd gőz fölé, és kevergesd öt-hét percig, hogy felmelegedjen. Ha már nem hideg, húzd le a tűzről, és robotgéppel keverd egészen habosra. Egy serpenyőben karamellizáld a vajat, vagyis olvaszd fel úgy, hogy megbarnuljon, és öntsd a habos tojáshoz. Végül szitáld hozzá a lisztet is, de ezt már csak fakanállal, nagy mozdulatokkal keverd el.
Egy tortaforma alját béleld ki sütőpapírral. Ossz el rajta egy vékony réteg tésztát - nagyjából olyan vastag legyen, mintha palacsintát sütnél -, és told 260 fokos sütőbe másfél percre. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a teteje szépen megbarnuljon. Vedd ki a sütőből, a megbarnult tésztán kenj el egy újabb réteget, és tedd vissza újabb másfél percre. Addig folytasd ugyanezt, amíg a tészta el nem fogy. Ha az utolsó adag tészta teteje is megpirult, borítsd ki az egészet egy rácsra, és hagyd kihűlni.
A mázhoz az étcsokit törd össze. Önts rá meleg tejszínt, és keverd el, hogy a csoki felolvadjon. A zselatinport keverd el langyos vízzel, utána öntsd a csokihoz, és az így kapott krémet oszd el egyenletesen a torta tetején és oldalán. Tedd egy-két órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Vizes késsel szeleteld, hogy szép maradjon.
Ha már elég profinak érzed magad ahhoz, hogy klasszikus tortákat süss otthon, a Dobos-tortát is feltétlenül próbáld meg.
Még több recept