Puha baconös, sajtos pogácsa: sokáig elállnak az omlós falatkák
Isteni, ahogy a sütik illata, legyenek sósak vagy édesek, beterítik a lakást. Ez a pogácsa különösen alkalmas erre a feladatra.

baconös sajtos pogácsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pogácsában az a jó, hogy nem csak az illata finom, hanem bármilyen vendégségben, baráti összejövetelen sikert arat. Akár a legegyszerűbb sima változatról van szó, akár valamivel ízesítjük, szeretni fogják, a jó pogácsarecept pedig aranyat ér. A pogácsa egyetlen negatívuma talán, hogy kevés ideig áll el, és bár általában gyorsan elfogy, ha mégsem, másnap, harmadnap már nem az igazi az íze. Ezzel a pogácsával azonban más a helyzet.

baconös sajtos pogácsa kicsi

Baconös sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 150 gramm tejföl
  • 2 deciliter tej
  • 25 gramm élesztő (friss)
  • 2 darab tojássárgája
  • 150 gramm cheddar sajt (reszelt)
  • 200 gramm bacon
  • ízlés szerint
  • 1 darab tojás kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A bacont vágjuk apró kockákra, pirítsuk meg, és a kisült zsírt szűrjük le róla. Az élesztőt futtassuk fel a cukorral és a langyos tejjel. A puha vajat morzsoljuk el a liszttel, a sajttal, a tejföllel és a tojássárgájával, majd gyúrjunk az összetevőkből tésztát. Meleg helyen 25 percig kelesszük, majd gyúrjuk át, és további háromnegyed órán át hagyjuk kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Nyújtsuk ki a tésztát egyujjnyi vastagra, és késsel vágjunk bele csíkokat. Szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a pogácsákat. Pihentessük még 10 percet, közben kenjük meg a felvert tojással, és süssük meg őket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük