Babos zakuszka jól bevált erdélyi recept alapján: sok-sok pritaminpaprika adja a színét
Az erdélyiek paprikás szendvicskrémje, a zakuszka babos változatban is isteni finom.

Készítsd el az eredeti erdélyi zakuszkát babos változatban! A krém szép piros színéért a pritaminpaprika és a paradicsomlé felel. Nagyon finom pirítósra vagy friss kenyérre kenve. Készítheted házi paradicsomléből is.
Babos zakuszka
Hozzávalók 11 adaghoz
- 3 kg bab
- 3 kg pritaminpaprika
- 3 kg hagyma
- 5 evőkanál cukor
- 4 evőkanál só
- 1 l olaj
- 1 l paradicsomlé
- 1 tasak babérlevél
- 1 tasak egész bors
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be. Másnap főzd puhára, és turmixold le. A paprikát és a hagymát is pucold meg, és aprítsd fel. Két külön lábosban, egyenként fél-fél liter olajon párold őket üvegesre. Ezután mindkét adagot az olajjal együtt daráld le. Öntsd őket össze, keverd hozzájuk a babot, a fűszereket, öntsd fel paradicsomlével, és gyakori kevergetés mellett 2-2,5 óra alatt főzd sűrűre. Az utolsó negyedórában add hozzá a cukrot is. Kanalazd a zakuszkát fertőtlenített befőttesüvegekbe, helyezd őket egy-két napra száraz dunsztba, majd helyezd a kamra polcára.
Erdélyi módszerrel isteni finom padlizsánkrémet is készíthetsz.
Isteni padlizsánkrém tahinivel – Füstösen készítve lesz az igazi
Ha szereted az intenzívebb és különlegesebb ízeket, akkor a libanoni padlizsánkrémet mindenképpen próbáld ki.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció