Házi aszalt szilva gép nélkül: így egész évben fogyaszthatod
Az aszalt szilva egészséges, tartósítószer-mentes finomság, önmagában kiváló nass, de akár főételekbe, sütikbe is felhasználhatod.

aszalt-szilva-gep-nelkul
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer, ennek során a gyümölcs víztartalma 80%-ról 20% alá csökken. Aszaláshoz a magvaváló szilva a legjobb választás. Egy kilogramm gyümölcsből 35-50 deka aszalványt kapsz. Kánikulai napokon szabadban, más különben sütőben is elkészítheted.  

Aszalt szilva gép nélkül

Hozzávalók

  • 3 kg szilva
Recept idők

Elkészítés:

Aszaláshoz egészséges, érett, hozzávetőleg egyforma nagyságú gyümölcsöket válogass össze. A szilvákat terítsd sütőpapírral bélelt tálcára vagy kosárba, és rakd a napra, esténként, esőben pedig vidd be a lakásba. Érdemes óvni a szennyeződésektől, bogaraktól, ezért fedd le gézzel vagy szúnyoghálóval.

Aszald a szilvákat körülbelül hét napig, közben többször forgasd át. Amikor tapintásra úgy érzed, hogy a gyümölcs húsa elveszíti eredeti állagát, rugalmas, de még nem száraz, és nem jön már ki belőle lé, akkor jó. Rakd át dobozba, és hűvösebb, száraz, sötét helyen tárold. 


A szilvát sütőben is aszalhatod, kezdd a szárítást 50-60 fokon, majd amikor a gyümölcs már megfonnyad, növeld 70-80 fokra a hőmérsékletet. Közben a sütő ajtaját hagyd résnyire nyitva. Sütőben minimum hat-nyolc órán keresztül kell aszalni a gyümölcsöt.
Ha az aszalt szilvát baconbe göngyölöd, remek előétel lehet, és pofonegyszerű. 

Ezt is szeretjük