Házi aszalt szilva gép nélkül: így egész évben fogyaszthatod
Az aszalt szilva egészséges, tartósítószer-mentes finomság, önmagában kiváló nass, de akár főételekbe, sütikbe is felhasználhatod.

aszalt-szilva-gep-nelkul
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

Tasnádi Bence színész jóképű, tehetséges és lázadó – Akárcsak Mozart, akit játszik

beauty and style

Nyoma sem marad a pattanásnak, ha így kerül fel a smink: ezek a trükkök visszaadják az önbizalmat »

A 29 éves Rita Ora durván rákattant a cipődivatra: legújabb fazonjai éppolyan dögösek, mint ő maga »

Feszesíti a petyhüdt bőrt, elsimítja a mikroráncokat: a frakcionált CO2 lézeres kezelés korrigálja a bőrhibákat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az aszalás az egyik legrégebbi tartósítási módszer, ennek során a gyümölcs víztartalma 80%-ról 20% alá csökken. Aszaláshoz a magvaváló szilva a legjobb választás. Egy kilogramm gyümölcsből 35-50 deka aszalványt kapsz. Kánikulai napokon szabadban, más különben sütőben is elkészítheted.  

Aszalt szilva gép nélkül

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva
Recept idők

Elkészítés:

Aszaláshoz egészséges, érett, hozzávetőleg egyforma nagyságú gyümölcsöket válogass össze. A szilvákat terítsd sütőpapírral bélelt tálcára vagy kosárba, és rakd a napra, esténként, esőben pedig vidd be a lakásba. Érdemes óvni a szennyeződésektől, bogaraktól, ezért fedd le gézzel vagy szúnyoghálóval.

Aszald a szilvákat körülbelül hét napig, közben többször forgasd át. Amikor tapintásra úgy érzed, hogy a gyümölcs húsa elveszíti eredeti állagát, rugalmas, de még nem száraz, és nem jön már ki belőle lé, akkor jó. Rakd át dobozba, és hűvösebb, száraz, sötét helyen tárold. 


A szilvát sütőben is aszalhatod, kezdd a szárítást 50-60 fokon, majd amikor a gyümölcs már megfonnyad, növeld 70-80 fokra a hőmérsékletet. Közben a sütő ajtaját hagyd résnyire nyitva. Sütőben minimum hat-nyolc órán keresztül kell aszalni a gyümölcsöt.
Ha az aszalt szilvát baconbe göngyölöd, remek előétel lehet, és pofonegyszerű. 

Ezt is szeretjük