Illatos amerikai kenyér dióval: a tészta a sütőtöktől lesz szaftos
Amerikában nagy népszerűségnek örvend ez az édes, sütőtökös kenyér. Ha kipróbálod, te is érteni fogod, miért.

amerikai kenyer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a sütőtök hivatalosan zöldség, ez a finom amerikai sütőtökkenyér édeskés ízével és szaftos állagával inkább a gyümölcskenyerek közé tartozik. A tengerentúlon nagyon népszerű reggeli. Bár pekándióval a legfinomabb, itthon ahhoz csak nehezen és drágán juthatsz hozzá, ezért nyugodtan helyettesítheted valamilyen hagyományosabb fajtával. Édesítésre azonban mindeképp barna cukrot használj.

Amerikai sütőtökkenyér

Hozzávalók

  • 25 dkg sütőtök (héj nélkül mérve)
  • 25 dkg liszt
  • 20 barna cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojás
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • 0.5 kávéskanál
  • szükség szerint víz
Recept idők

Elkészítés:

A tököt egy óra alatt süsd meg 200 fokos sütőben. Ha már puha, botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd. A vajat olvaszd fel, keverd el a tojásokkal, majd kanalazd hozzá a sütőtökpürét. Add hozzá a cukrot, a narancs lereszelt héját és kifacsart levét. Egy másik tálban keverd el a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a gyömbérrel, a szerecsendióval és a sóval. Adagold a sütőtökös keverékhez, és robotgéppel keverd simára. Mivel minden sütőtöknek más a nedvtartalma, szükség szerint keverj hozzá még egy kevés vizet is, hogy könnyen kezelhető, sűrű tésztát kapj. A diót vágd durvára, és a mazsolával együtt keverd a tésztához. Egy kenyérformát kenj ki vajjal, egyengess el rajta sütőpapírt, és erre kanalazd a tésztát. 180 fokon kezdd el sütni, majd ha a teteje megbarnult, vedd vissza a hőmérsékletet 150 fokra, és így süsd összesen nagyjából egy órát, amíg a beleszúrt villára már nem ragad rá a tészta.

Az amerikaiak házi kukoricakenyere is szerény, ugyanakkor nagyon népszerű étel.

Ezt is szeretjük