Házias almás pite zsírral gyúrva: így lesz szép fényes a tésztája

A hagyományos almás pite tésztájába zsír is kerül. Most a legfinomabb töltelék titkát is megmutatjuk.

Almás pite zsírral gyúrva
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házias almás pite zsírral gyúrva nagyon finom és puha. Ne csodálkozz, hogy kevesebb kell belőle, mintha vajjal készítenéd. Nem kötelező a tésztalapokat elősütni, sőt ha még nyersen kanalazod rá a tölteléket, szaftosabb is lesz. Az almához keverj darált diót is!

Almás pite zsírral gyúrva

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg zsír + a tepsi kikenéséhez
  • 2.5 evőkanál tejföl
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld át. Add hozzá a sütőport, morzsold el a zsírral, majd jöhet a só, a cukor és a tojás. Végül kanalazz hozzá annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapj. Gyúrd simára, formázz belőle két gombócot, csavard fóliába, és pihentesd fél órát.

 

Közben készítsd el a tölteléket. Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le. Add hozzá a darált diót, a porcukrot, a fahéjat és a citromlevet, hogy meg ne barnuljon. A pihentetett tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és helyezd egy tepsibe vagy piteformába. Szurkáld meg villával, egyengesd el rajta a tölteléket, majd fedd be a másik kinyújtott lappal. A tetejét kend meg tojássárgával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd készre.

A klasszikus kakaós csigából egy kis fűszerezéssel csodás téli édességet varázsolhatsz.

Foszlós kakaós csiga karácsonyi fűszerekkel: ezzel hangolódj az ünnepre

Isteni illatok lengik majd be a lakást, míg sülnek a foszlós kakaós csigák, a karácsonyi fűszerektől biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Kép: istetiana / Getty Images

Ezt is szeretjük