Házias almás pite zsírral gyúrva: így lesz szép fényes a tésztája
A hagyományos almás pite tésztájába zsír is kerül. Most a legfinomabb töltelék titkát is megmutatjuk.
A házias almás pite zsírral gyúrva nagyon finom és puha. Ne csodálkozz, hogy kevesebb kell belőle, mintha vajjal készítenéd. Nem kötelező a tésztalapokat elősütni, sőt ha még nyersen kanalazod rá a tölteléket, szaftosabb is lesz. Az almához keverj darált diót is!
Almás pite zsírral gyúrva
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 15 dkg zsír + a tepsi kikenéséhez
- 2.5 evőkanál tejföl
- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet szitáld át. Add hozzá a sütőport, morzsold el a zsírral, majd jöhet a só, a cukor és a tojás. Végül kanalazz hozzá annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapj. Gyúrd simára, formázz belőle két gombócot, csavard fóliába, és pihentesd fél órát.
Közben készítsd el a tölteléket. Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le. Add hozzá a darált diót, a porcukrot, a fahéjat és a citromlevet, hogy meg ne barnuljon. A pihentetett tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és helyezd egy tepsibe vagy piteformába. Szurkáld meg villával, egyengesd el rajta a tölteléket, majd fedd be a másik kinyújtott lappal. A tetejét kend meg tojássárgával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd készre.
A klasszikus kakaós csigából egy kis fűszerezéssel csodás téli édességet varázsolhatsz.
Foszlós kakaós csiga karácsonyi fűszerekkel: ezzel hangolódj az ünnepre
Isteni illatok lengik majd be a lakást, míg sülnek a foszlós kakaós csigák, a karácsonyi fűszerektől biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Kép: istetiana / Getty Images