Sűrű házi áfonyalekvár télire: sütikbe, kenyérre nincs finomabb

Egyszerű módszerrel kezdők is nagyon finom áfonyalekvárt főzhetnek.

Áfonyalekvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az áfonyalekvár nem csak édességnek, hanem vadhúsok mellé tálalva is mennyei. Ha még soha nem főztél lekvárt, nyugodtan használj hozzá dzsemfixet: ezzel sokkal könnyebb az eljárás, a sikerélmény pedig garantált.

Áfonyalekvár

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 3 kg áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 4 csomag 3:1 dzsemfix
  • 1 citrom kifacsart leve
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket sterilizáld. Főzd ki őket, csírátlanítsd a sütőben, vagy futtasd le rajtuk mosogatógépen a sterilizáló programot. Az áfonyát mosd meg, válogasd ki, hogy ne legyen benne hibás darab, és citromos vízben tedd fel főni. Nagyjából fél óra kell neki, hogy megrepedjen, ekkor botrmixerrel pürésítsd a kívánt állagúra: van, aki teljesen simán szereti, más darabosabban. Az így kapott lébe adagold bele a cukrot, forrald össze, majd öntsd hozzá a dzsemfixet is. Merd üvegekbe, és állítsd száraz dunsztba két-három napra, amíg teljesen kihűl. Ekkor mehet a kamra polcára.

Az így elkészült áfonyalekvárt sokféleképpen felhasználhatod: gofrira kenve isteni.

Van gyereked? Akkor szükséged van egy gofrisütőre, és erre a receptre!

Tejszínhabbal és csokival összekent arc és kéz, kaján vigyor az utolsó falat után, teljes elégedettség és jóllakottság akár egy szelet után is - a jó gofri ismertetőjegyei. Már ha nem spóroljuk ki az anyagot belőle. Ez márpedig kulcskérdés: ímmel-ámmal megtámogatott gofrit enni nem is érdemes.

Elolvasom
Ezt is szeretjük