Sűrű házi áfonyalekvár télire: sütikbe, kenyérre nincs finomabb
Egyszerű módszerrel kezdők is nagyon finom áfonyalekvárt főzhetnek.
Az áfonyalekvár nem csak édességnek, hanem vadhúsok mellé tálalva is mennyei. Ha még soha nem főztél lekvárt, nyugodtan használj hozzá dzsemfixet: ezzel sokkal könnyebb az eljárás, a sikerélmény pedig garantált.
Áfonyalekvár
Hozzávalók 5 darabhoz
- 3 kg áfonya
- 15 dkg cukor
- 5 dl víz
- 4 csomag 3:1 dzsemfix
- 1 citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A befőttesüvegeket sterilizáld. Főzd ki őket, csírátlanítsd a sütőben, vagy futtasd le rajtuk mosogatógépen a sterilizáló programot. Az áfonyát mosd meg, válogasd ki, hogy ne legyen benne hibás darab, és citromos vízben tedd fel főni. Nagyjából fél óra kell neki, hogy megrepedjen, ekkor botrmixerrel pürésítsd a kívánt állagúra: van, aki teljesen simán szereti, más darabosabban. Az így kapott lébe adagold bele a cukrot, forrald össze, majd öntsd hozzá a dzsemfixet is. Merd üvegekbe, és állítsd száraz dunsztba két-három napra, amíg teljesen kihűl. Ekkor mehet a kamra polcára.
Az így elkészült áfonyalekvárt sokféleképpen felhasználhatod: gofrira kenve isteni.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept