Sűrű házi áfonyalekvár télire: sütikbe, kenyérre nincs finomabb

Egyszerű módszerrel kezdők is nagyon finom áfonyalekvárt főzhetnek.

afonyalekvar
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az áfonyalekvár nem csak édességnek, hanem vadhúsok mellé tálalva is mennyei. Ha még soha nem főztél lekvárt, nyugodtan használj hozzá dzsemfixet: ezzel sokkal könnyebb az eljárás, a sikerélmény pedig garantált.

Áfonyalekvár

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 3 kg áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 4 csomag 3:1 dzsemfix
  • 1 citrom kifacsart leve
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket sterilizáld. Főzd ki őket, csírátlanítsd a sütőben, vagy futtasd le rajtuk mosogatógépen a sterilizáló programot. Az áfonyát mosd meg, válogasd ki, hogy ne legyen benne hibás darab, és citromos vízben tedd fel főni. Nagyjából fél óra kell neki, hogy megrepedjen, ekkor botrmixerrel pürésítsd a kívánt állagúra: van, aki teljesen simán szereti, más darabosabban. Az így kapott lébe adagold bele a cukrot, forrald össze, majd öntsd hozzá a dzsemfixet is. Merd üvegekbe, és állítsd száraz dunsztba két-három napra, amíg teljesen kihűl. Ekkor mehet a kamra polcára.

Az így elkészült áfonyalekvárt sokféleképpen felhasználhatod: gofrira kenve isteni.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük