Így készül a tökéletes linzertészta

A nagyi tippjei

A linzertészta rengeteg finom édesség alapja.

Dia


                        	Az összetevők
                        	A linzerhez nem szükséges sok összetevő, és különleges adalékokat sem igényel, de arra mindenképp fontos ügyelned, hogy lehetőleg jó minőségű anyagokkal dolgozz. A hozzávalók lehetőleg hidegek legyenek, és, mielőtt nekifogsz a készítésnek, mindent mérj ki előre.

Az összetevők

A linzerhez nem szükséges sok összetevő, és különleges adalékokat sem igényel, de arra mindenképp fontos ügyelned, hogy lehetőleg jó minőségű anyagokkal dolgozz. A hozzávalók lehetőleg hidegek legyenek, és, mielőtt nekifogsz a készítésnek, mindent mérj ki előre.

Dia


                        	Lisztbe morzsolás
                        	A linzertészta egyik kulcseleme a vaj és a liszt összekeverése: arra figyelj, hogy a vaj hűtőhideg legyen, mert, ha melegen használod fel, beleszívódik a lisztszemcsékbe, és a kész tésztád szétesik majd, azt pedig nyilván nem szeretnéd.

Lisztbe morzsolás

A linzertészta egyik kulcseleme a vaj és a liszt összekeverése: arra figyelj, hogy a vaj hűtőhideg legyen, mert, ha melegen használod fel, beleszívódik a lisztszemcsékbe, és a kész tésztád szétesik majd, azt pedig nyilván nem szeretnéd.

Dia


                        	A tészta összeállítása
                        	Hogy minél homogénebb, egységes textúrájú tésztát kapj, a legjobb, ha robotgéppel dolgozod össze a hozzávalókat: a gép gyorsan dolgozik, és te sem fáradsz el közben, több időd és energiád marad élvezni a végeredményt.

A tészta összeállítása

Hogy minél homogénebb, egységes textúrájú tésztát kapj, a legjobb, ha robotgéppel dolgozod össze a hozzávalókat: a gép gyorsan dolgozik, és te sem fáradsz el közben, több időd és energiád marad élvezni a végeredményt.

Dia


                        	Pihentetés
                        	Ha összeállt a tésztád, formálj belőle gombócot, tedd folpackba, és irány a hűtő, legalább 30 percre, de, ha tovább - akár egy éjszakán át - áll benne, az sem árt neki. Amíg pihen, tedd azt te is!

Pihentetés

Ha összeállt a tésztád, formálj belőle gombócot, tedd folpackba, és irány a hűtő, legalább 30 percre, de, ha tovább - akár egy éjszakán át - áll benne, az sem árt neki. Amíg pihen, tedd azt te is!

Dia


                        	Nyújtás
                        	Miután eleget pihent a tészta, és te is alkalmasnak érzed magad egy kis konyhai fizikai munkára, jöhet a tészta nyújtása. Hogy milyen vékonyra vagy vastagra nyújtod, az csak rajtad múlik, arra figyelj, hogy a vékonyabb tészta kevesebb, a vastagabb pedig több sütési időt igényel.

Nyújtás

Miután eleget pihent a tészta, és te is alkalmasnak érzed magad egy kis konyhai fizikai munkára, jöhet a tészta nyújtása. Hogy milyen vékonyra vagy vastagra nyújtod, az csak rajtad múlik, arra figyelj, hogy a vékonyabb tészta kevesebb, a vastagabb pedig több sütési időt igényel.

Dia


                        	Szaggatás
                        	Miután nagyon szépen kinyújtottad a tésztát, jöhet a szaggatás. Ha nincs otthon semmilyen formád, akkor se csüggedj, egy pohár is tökéletesen alkalmas erre a célra: ha kukucskálós sütit szeretnél, akkor két különböző méretű kell majd, de valószínűleg ez sem jelent gondot. A szaggatás után megmaradó tésztát újra nyújtsd, majd szaggasd ki.

Szaggatás

Miután nagyon szépen kinyújtottad a tésztát, jöhet a szaggatás. Ha nincs otthon semmilyen formád, akkor se csüggedj, egy pohár is tökéletesen alkalmas erre a célra: ha kukucskálós sütit szeretnél, akkor két különböző méretű kell majd, de valószínűleg ez sem jelent gondot. A szaggatás után megmaradó tésztát újra nyújtsd, majd szaggasd ki.

Dia


                        	A kész sütemény
                        	Ha túl vagy az összes ponton, akkor nincs más hátra, mint sütőben - 180 fokon, a tészta vastagságától függően 8-15 perc alatt - készre sütni a tésztát, összerakni az eredeti elképzelések szerint a süteményt, majd elfogyasztani.

A kész sütemény

Ha túl vagy az összes ponton, akkor nincs más hátra, mint sütőben - 180 fokon, a tészta vastagságától függően 8-15 perc alatt - készre sütni a tésztát, összerakni az eredeti elképzelések szerint a süteményt, majd elfogyasztani.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: