A tökéletes Jókai-bableves receptje
A babnak kifejezetten magas a tápanyagtartalma, így ezek a laktató, forró levesek akár főételnek is beillenek.
Télen jobban kívánjuk a laktató, zsírosabb ételeket, és nem is árt, ha a hidegben felszedünk pár plusz kilót, de ilyenkor sem kell bármit megenned, amit csak a hűtőben találsz.
A bab magas tápértékű, zsírszegény, rostban gazdag alapanyaga lehet egy melengető vasárnapi levesnek.
Jókai-bableves
Hozzávalók:
- 60 dkg füstölt sertéscsülök
- 3 pár debreceni kolbász
- 20 dkg szárazbab
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- fél zeller
- 5 dkg liszt
- 1 vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejföl
- olaj
- fűszerpaprika
- só
- csipetketészta
A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.
Kolbászos bableves
Hozzávalók:
- 35 dkg fehérbab
- 15 dkg lecsó kolbász
- 15 dkg füstölt kolbász
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 babérlevél
- 1 fehérrépa
- 1 zöldpaprika
- 1 vöröshagyma
- 1 kicsi paradicsom
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 kocka füstölt ételízesítő
- negyed zeller
- őrölt bors
- liszt
- zsír
A babot tedd fel főni bő vízben a felkarikázott fehér- és sárgarépával, az egészben hagyott hagymával és zellerrel, a fokhagymagerezdekkel, a babérlevéllel, a zöldpaprikával, és sóval, borssal fűszerezd. Amikor a bab kezd puhulni, tedd bele a levesbe a kolbászt, várd meg, amíg kiengedi a zsírját, majd keverd hozzá az őrölt paprikát. Ezután készíts rántást a lisztből és a zsírból, majd forrald össze vele a levest.
Édes-savanyú bableves
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 3 sárgarépa
- 3-4 evőkanál ecet
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- 2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2 szál fehérrépa
- 2 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- só
A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockára, a zöldséget karikázd fel. Sós vízben főzd meg a babot és a hagymát, majd, ha megfőtt, készíts rántást az olajból, a pirospaprikából és a lisztből, öntsd a leveshez, és forrald össze. Ízesítsd ecettel és cukorral.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Káposztás bableves
Hozzávalók:
- 40-60 dkg füstölt oldalas
- 35-40 dkg bab
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 közepes fej hagyma
- 9 gerezd fokhagyma
- 3-4 kanál liszt a rántáshoz
- pirospaprika
- majoránna
- babérlevél
- só
A babot előző éjszaka áztasd be. Az oldalast tedd fel főni, majd másfél óra elteltével add hozzá a babot, egy gerezd fokhagymát, a babérlevelet és a majoránnát. Mikor a bab éppen kezd puhulni, tedd a levesbe a felaprított savanyú káposztát, és főzd még 15-20 percig. Ezután a liszthez adj egy kevés olajat, és keverd rántássá. Dobd bele a nyolc gerezd apróra vágott fokhagymát és egy kiskanál pirospaprikát, majd kevés vizet hozzáengedve keverd simára, végül öntsd hozzá a leveshez, és forrald össze az egészet.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- hagyma
Isteni, kalóriaszegény krémlevesek
- leves
- marhahús
Az igazi erőleves receptje
- leves
- bab