A ropogós moszkauer eredeti receptje
A bejglin és a gyümölcskenyéren kívül számos remek karácsonyi süti létezik. Például a moszkauer.
A moszkauer egy apró teasütemény, mely dobozban hosszú ideig eláll. Ezért karácsony közeledtével nem árt belőle néhány tepsivel sütni, hiszen így mindig van mivel megkínálni a betoppanó vendégeket. Egy csésze gőzölgő teával a legfinomabb!
De nem csupán a moszkauer kiváló vendégváró, hanem alábbi receptjeink is, melyek viszonylag gyorsan elkészülnek, és tele vannak olyan aromákkal, melyeket az ünnephez kötsz. Narancs, mandula, fahéj, nem lehet ellenállni nekik!
Moszkauer
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg dió
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg vaj
- 5 evőkanál tejszín
- 5 dkg cukor
- 3 dkg liszt
Hozzávalók a bevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
A diót durvára törd össze. A vajat, a tejszínt és a cukrot keverd össze egy lábosban, és forrald fel folytonos kevergetés közben. Húzd le a tűzről, és add hozzá a diót.
A narancshéjat vágd apró kockákra, és keverd szintén hozzá. Szitáld bele a lisztet, dolgozd össze, és sütőpapírral bélelt tepsire teáskanál segítségével adagold ki. Hagyj bőven helyet a sütik között. Melegítsd elő a sütőt, és 10-12 perc alatt süsd készre a sütit. A csokit törd darabokra, és gőz felett olvaszd fel. A kihűlt moszkauer alját mártsd csokiba, és úgy helyezd a rácsra, hogy a csokis fele felfelé legyen. Amikor a csoki megdermedt, már eheted is!
Mandulás keksz
Hozzávalók:
- 2 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál szójaliszt
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- fél csésze rizsliszt
- fél teáskanál sütőpor
- fél teáskanál mandulakivonat
Az olajat a mézzel, a vanília- és mandulakivonattal keverd össze. A szója- és rizslisztbe szórd bele a sütőport, majd keverd össze a mézes keverékkel. Gyúrd össze a tésztát, és formázz belőle kis golyókat. Kicsit lapítsd össze őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe fektesd bele a kekszeket. Előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd készre őket.
Fahéjas-csokoládés sütemény
Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládés tortabevonó
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 1,5 dl langyos tej
- 1 evőkanál száraz élesztő
- 1 evőkanál fahéj
- fél dl étolaj
A lisztet az élesztővel, a fahéjjal, a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd össze. Adagold hozzá a tejet és az olajat. Addig gyúrd, míg könnyű, hólyagos tésztát nem kapsz. Takard le konyharuhával, és meleg helyen dagaszd duplájára.
A tésztát simítsd kivajazott, lisztezett tepsibe, és szórd meg mazsolával a tetejét. Előmelegített sütőben fél óra alatt süsd készre. A tortabevonót olvaszd fel, és kend a sütemény tetejére. Amikor megdermed, már fogyaszthatod is!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Narancsos karácsonyi finomság
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs héja
- 1 teáskanál sütőpor
- só
Hozzávalók az átitatáshoz:
- 8 dkg cukor
- 1,5 dl narancslé
- pici reszelt narancs- és citromhéj
A vajat robotgéppel verd habosra. Keverd hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipetnyi sót. A narancs héját reszeld bele, majd egyenként keverd hozzá a tojásokat is. Egy őzgerincformát vajazz ki, és simítsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben nagyjából háromnegyed óra alatt süsd meg.
A narancslevet pici reszelt narancs- és citromhéjjal keverd össze. Add hozzá a cukrot is. A sütit borítsd ki egy rácsra, majd tedd vissza a formába újra. A lapos felét szurkáld meg, és egy kenőecset segítségével kend meg a narancsleves masszával. Újra borítsd ki, és ugyanígy járj el a másik felével is. Az összes narancslevet itasd fel a tésztával, ettől lesz igazán finom. Ízlésed szerint a kihűlt sütit porcukorral megszórva tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- lekvár
A tökéletes lekváros linzer receptje
- puding
- mézeskalács
Mézeskalácspuding pisztáciával
- sütemény
- piskóta