Kifli sima- és teljes kiőrlésű lisztből

Ez is érdekelhet

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

beauty and style

Miért imádjuk a karácsonyi pulcsikat? (x) »

7 karácsonyi bőrápoló csomag, amiből érződik a gondoskodás – Nem ciki, ha a fa alá kerülnek »

Lórúgás az anyagcserének: frissítő mentaturmix ínyenceknek »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)

Kifli sima- és teljes kiőrlésű lisztből

Hozzávalók 2 személyre:

  • (8 db kiflihez)
  • 25 dkg sima liszt (búzaliszt)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.
A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
A kétféle lisztet keverjük össze, adjuk hozzá a sót, majd kanalazzuk hozzá az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával.)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.
Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformázott kifliket.
Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal...
Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

1
2
Ezt is szeretjük