Farsangi fánk

Ez is érdekelhet

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Ingyen fényképezett a kórházi esküvőn a fotós: megható a képek története »

Így tisztítsd meg az elszürkült bizsu ékszert, hogy újra fényes legyen »

Kétszer olyan tömött lesz a copf, ha így csinálod: rövidebb hajból az igazi »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A FÁNK SÜTÉS „TITKAI”
1.) Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen.
2.) A lisztet szitáljuk át, ettől levegős lesz a tészta.
3.) Mindenképpen tegyünk a tésztába 1 evőkanál sütő rumot, mert így nem szívja magába az olajat.
4.) Ha bő, meleg olajban sütjük, a fánk jó magasra megkel sütés közben. Ettől a fajsúlya jóval kisebb lesz, mint az olajé, és feljön az olaj tetejére, mégpedig úgy, hogy több mint fele az olaj szintje fölé kerül! Ha megfordítjuk, ugyanúgy több mint fele kilóg az olajból. Tehát körben, középen lesz egy keskeny sáv, ahol nem az olaj, hanem csak a kisugárzó hő süti meg, ami gyengébb, tehát ott világosabbra sül! ETTŐL LESZ „szalagos”.
5.) Az élesztőt soha nem szabad meleg tejbe rakni, mert az megöli az élesztőgombákat, és nem kel meg a tészta. A kézmelegnél picit hidegebb tej a legjobb. A hideg tej nem ront rajta, csak nehezebben kel meg.
6.) A szaggatáskor leeső darabokat formázás nélkül, vagy egymáshoz nyomkodás után kisüthetjük.

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • fél vaj
  • 1 tojás + 3 tojássárgája
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • 1 cs. vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az éppen langyos tejbe beleteszünk 1 evőkanál porcukrot, az élesztőt és várjuk, hogy szépen megkeljen.
A lisztbe beletesszük a tojást + a tojássárgáját, 2 evőkanál porcukrot, a sót a felfuttatott élesztőt, a rumot és a vaníliás cukrot.
Jól összedolgozzuk, és a végén hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd szép fényesre dagasztjuk. Ez legalább 10 percet vesz igénybe. Ha van a robotgépünkhöz dagasztópálca, azzal sokkal könnyebb. Meleg helyen másfélszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ujjnyi vastagra nyújtjuk, és vékony falú, 7-8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A leeső részekből szabálytalan figurákat készíthetünk, ami kicsit érdekessé is teszi a fánktálunkat. A nyújtódeszkán letakarva még legalább fél óráig pihentetjük.

1 liter olajat egy nagyobb lábasba öntünk és felmelegítjük. (Egy darabka tésztát beledobunk, így ellenőrizzük, mikor megfelelő a hőmérséklet). A fánkok közepére az ujjunkkal lyukat nyomunk, és a felső részt alulra fordítva az olajba rakjuk. Csak annyit tegyünk bele, hogy kényelmesen elférjenek, mert sütés közben kicsit még dagadnak (4-5 db-ot). Lefedjük, és közepes lángon 35-40 másodpercig sütjük, majd a fedőt levéve megfordítjuk. Én üvegfedőt használok, így látom, hogy mikor kell megfordítani.
A másik oldalát már fedő nélkül sütjük.
Szűrőlapáttal tálba szedjük, amit előtte papírtörlővel kibélelünk. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.

1
2
3
4
Blog.hu ajánló