5 különleges eperlekvár házilag
Készítsd el a saját eperlekvárodat. Palacsintához, sütihez vagy sima keksszel is nagyon finom desszert lehet.
Sok kezdő háziasszony fél a lekvárkészítéstől, és igen, lehet, hogy nem a legegyszerűbb dolog a konyhában, mégis megéri a belefeccölt energiát, hiszen nincs is jobb a házi lekvárnál.
Ezernyi felhasználási módja mellett - szépen kicsinosítva - remek kis ajándék is lehet belőle.
Az anyukák, anyósok, nagyik biztos értékelik, ha a tiédet is megkóstolhatják.
Rozmaringos eperlekvár
Hozzávalók:
- 50-70 dkg érett eper
- 3-4 friss rozmaringágacska
- 2-3 evőkanál cukor
- agar-agar vagy pektin - növényi zselésítők
Az epret tisztítsd meg, és vágd apró darabokra. Főzd lassú tűzön körülbelül fél óráig a cukorral és a rozmaringgal. Vedd le a tűzről, pürésítsd, majd add hozzá az agar-agart.
Általános érvényű szabály, hogy csak és kizárólag fertőtlenített, csírátlanított üvegekkel szabad dolgozni. Miután beleraktad a még forró lekvárt, gyorsan fordítsd őket fejjel lefelé legalább 15 percre, és száraz dunsztban pihentesd őket pár napig.
Eperlekvár csokival
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 500 g zselírozó cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 80 g étcsokoládé
Az epret mosd meg, darabold fel, majd tedd fel főni a cukorral és a vaníliakivonattal. Mielőtt beletöltenéd az üvegekbe, keverd bele az apróra tördelt csokit. Ez rögtön el fog olvadni, és nagyon érdekes aromát ad a lekvárnak.
Marcipános eperlekvár
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 500 g zselírozó cukor
- 2 db csillagánizs
- 100 g marcipánmassza
Ez lényegében ugyanúgy készül, mint a csokis változat. A végén kavard hozzá a lereszelt marcipánt. A csillagánizst célszerű kihalászni. Ha nem szereted a nagyon édes dolgokat, akkor ez lehet, hogy nem a te világod.
Borsos eperlekvár
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 500 g zselírozó cukor
- 2 evőkanál zöldbors
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 4 evőkanál konyak
Az epret mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A zöldborsot egy mozsárban törd durvára, hogy a szemek feltétlenül szétpattanjanak.
Egy lábasban keverd össze az epret a zselírozó cukorral, és tedd fel főni. Magas hőfokon 3-4 percig zubogjon, majd húzd le a tűzről, és keverd bele a borsot és a konyakot. A borstól pikáns, enyhén csípős lesz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mézes eper-ribizli lekvár
Hozzávalók:
- 80 dkg eper
- 40 dkg ribizli
- 1 kg méz, a legjobb a hársméz
A ribizlit szedd le a száráról, az epret csumázd le, majd mosd meg, utána pedig csöpögtesd le mindkettőt. Főzd fel a gyümölcsöket, majd add hozzájuk a mézet, és főzd addig állandó kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik. Forrón töltsd üvegekbe, és csavard rá rögtön a tetejét.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény