5 különleges eperlekvár házilag
Készítsd el a saját eperlekvárodat. Palacsintához, sütihez vagy sima keksszel is nagyon finom desszert lehet.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Kétszer dúsabb frizurát kapsz, ha így használod a hajvasalót »

Lassítja a ráncok képződését, de ennél többet is tud a kollagén: szakértő mondja el, miért hatékony »

A rövid dzseki az új divat: ilyen sokféleképpen viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Sok kezdő háziasszony fél a lekvárkészítéstől, és igen, lehet, hogy nem a legegyszerűbb dolog a konyhában, mégis megéri a belefeccölt energiát, hiszen nincs is jobb a házi lekvárnál.

Ezernyi felhasználási módja mellett - szépen kicsinosítva - remek kis ajándék is lehet belőle.

Az anyukák, anyósok, nagyik biztos értékelik, ha a tiédet is megkóstolhatják.

Rozmaringos eperlekvár

Hozzávalók:

  • 50-70 dkg érett eper
  • 3-4 friss rozmaringágacska
  • 2-3 evőkanál cukor
  • agar-agar vagy pektin - növényi zselésítők

Az epret tisztítsd meg, és vágd apró darabokra. Főzd lassú tűzön körülbelül fél óráig a cukorral és a rozmaringgal. Vedd le a tűzről, pürésítsd, majd add hozzá az agar-agart.

Általános érvényű szabály, hogy csak és kizárólag fertőtlenített, csírátlanított üvegekkel szabad dolgozni. Miután beleraktad a még forró lekvárt, gyorsan fordítsd őket fejjel lefelé legalább 15 percre, és száraz dunsztban pihentesd őket pár napig.

Eperlekvár csokival

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g zselírozó cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 80 g étcsokoládé

Az epret mosd meg, darabold fel, majd tedd fel főni a cukorral és a vaníliakivonattal. Mielőtt beletöltenéd az üvegekbe, keverd bele az apróra tördelt csokit. Ez rögtön el fog olvadni, és nagyon érdekes aromát ad a lekvárnak.

Marcipános eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g zselírozó cukor
  • 2 db csillagánizs
  • 100 g marcipánmassza

Ez lényegében ugyanúgy készül, mint a csokis változat. A végén kavard hozzá a lereszelt marcipánt. A csillagánizst célszerű kihalászni. Ha nem szereted a nagyon édes dolgokat, akkor ez lehet, hogy nem a te világod.

Borsos eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g zselírozó cukor
  • 2 evőkanál zöldbors
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 evőkanál konyak

Az epret mosd meg, és vágd kisebb darabokra. A zöldborsot egy mozsárban törd durvára, hogy a szemek feltétlenül szétpattanjanak.
Egy lábasban keverd össze az epret a zselírozó cukorral, és tedd fel főni. Magas hőfokon 3-4 percig zubogjon, majd húzd le a tűzről, és keverd bele a borsot és a konyakot. A borstól pikáns, enyhén csípős lesz.

Mézes eper-ribizli lekvár

Hozzávalók:

  • 80 dkg eper
  • 40 dkg ribizli
  • 1 kg méz, a legjobb a hársméz

A ribizlit szedd le a száráról, az epret csumázd le, majd mosd meg, utána pedig csöpögtesd le mindkettőt. Főzd fel a gyümölcsöket, majd add hozzájuk a mézet, és főzd addig állandó kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik. Forrón töltsd üvegekbe, és csavard rá rögtön a tetejét.

Ezt is szeretjük