4 gazdag raguleves
A raguleves hamar elkészíthető, mégis különleges. Akár főfogásnak is megfelelő, télen pedig különösen jólesik a gőzölgő tányér látványa.
A ragulevesek remek téli fogásnak bizonyulnak, hiszen táplálóak és forrón a legfinomabbak, egy szelet kenyérrel pedig akár könnyebb főételnek is beillenek.
Ha fogyókúrázol, akkor egyenesen ajánlott, hogy ebédre vagy kora este az alábbi éhségűző levesek közül válassz magadnak.
Erdélyi raguleves
Hozzávalók:
- fél kg csirkeaprólék
- 1-1 szál sárgarépa és petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 babérlevél
- só
Az aprólékot a megtisztított, hosszában négyfelé vágott zöldséggel, sóval, babérlevéllel ízesített vízben főzd meg.
A vajból és egy evőkanál lisztből készíts világos rántást, sűrítsd be vele a levest, és öt percig forrald. Végül keverd simára a tejfölt a maradék liszttel, szűrőkanálon keresztül add a leveshez, és forrald még három percig.
Zöldborsós csirkeraguleves
Hozzávalók:
- 25 dkg csirkeaprólék
- 25 dkg vegyes zöldség
- 15 dkg mirelit zöldborsó
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál citromlé
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
- ízlés szerint só
A csirkeaprólékot egészen kicsi darabokra aprítsd fel, majd a felforrósított olajon pirítsd át. Ezután önts alá egy kis vizet, és fedő alatt párold addig, amíg zsírjára visszasül, vagyis elpárolog alóla a víz. Add hozzá a közben megtisztított és kis kockára vágott zöldséget. Ismét fedő nélkül pirítsd néhány percig, majd hintsd rá a lisztet, és - további két percig kevergetve a tűzön - öntsd fel egy liternyi vízzel.
Szórd bele a sót, a borsot és a megmosott, finomra aprított petrezselyemzöld felét. Fedő alatt főzd puhára. Végül add hozzá a zöldborsót is, majd a citromlével és a két evőkanál forró levessel simára kevert tejfölt beleöntve ismét forrald fel, és főzd még öt percig. A megmaradt petrezselyemzöldet szórd rá, az edényt húzd le a tűzről, és befedve hagyd állni még 10 percig, csak azután tálald.
Tárkonyos raguleves cipóban
Hozzávalók:
- 80 dkg sertéscomb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 1 közepes fej hagyma
- 4 tojássárgája
- 1 doboz tejföl
- 1 lapos kávéskanál tárkony
- 1 kanál liszt só, bors, ecet
- 4 fél kilós cipó
A szalonnát darabold fel és pirítsd meg. Add hozzá az apróra vágott hagymát. Miután a hagyma megdinsztelődött, add hozzá a kockára vágott sertéscombot. Öntsd fel másfél-két liter vízzel, és nagy lángon kezdd főzni. Ha felfőtt, vedd takarékra a lángot, és add hozzá a tárkonyt, sózd, borsozd, és adj hozzá egy pici ecetet. Miután a hús megpuhult, egy kanál liszttel és kevés vízzel habard be.
A cipók kalapját vágd le, a belsejüket kapard ki, majd sütőben pirítsd ropogósra. A tojások sárgáját tejföllel keverd össze, és minden cipóba tegyél egy evőkanálnyit, majd merd rá a forró ragulevest. A megpirult cipókba tálald a forró ragulevest.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Gombás raguleves
Hozzávalók:
- 2 csomag csirkeaprólék
- 10 dkg gomba
- 15 dkg vegyes zöldség
- 1 kis fej vöröshagyma
- petrezselyemzöld
- 1 dl tejföl
- 1/2 dl olaj
- 1 késhegynyi pirospaprika
- majoránna
- egy kis darab gyömbér
- köménymag
- szerecsendió
- őrölt bors
- só
Az olajban párold meg az apróra vágott vöröshagymát, tedd hozzá a gombát, a felszeletelt zöldségeket, hintsd meg petrezselyemmel, pirospaprikával, és egy kevés vízzel párold puhára.
A közben az egy liter vízben megfőzött csirkeaprólékot add hozzá, sózd meg, borsozd, és vászon- vagy tüllzacskóban főzd bele a fűszereket. Keverd el a tejföllel, és forrón tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- hagyma
Isteni, kalóriaszegény krémlevesek
- leves
- marhahús
Az igazi erőleves receptje
- leves
- bab