4 különleges pogácsa

A pogácsa elengedhetetlen kelléke mindenfajta összejövetelnek. Tedd kellemesebbé a vendégséget ezekkel a nem épp hétköznapi édes és sós rágcsálnivalókkal.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sörpogácsa

Hozzávalók:

  • 1 üveg sör
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg tepertő
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás
  • bors

A sört melegítsd elő, és add hozzá a cukrot, az élesztőt, illetve egy evőkanál lisztet. Keverd el, majd meleg helyen futtasd fel.

Daráld finomra a tepertőt, a liszttel keverd el, add hozzá a tejfölt, a sót, a borsot és a kovászt, egy tojást, majd dolgozd össze, és keleszd fél órát. Körülbelül 2 cm vastagra nyújtsd ki, szimplán hajtsd össze, majd hűtsd le. Pihentesd, majd duplán hajtsd. Kicsit még pihentesd, és körülbelül másfél centi vastagra nyújtsd ki, kend meg zsírral a tetejét, és késsel rácsozd be. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki, kend meg a tetejét tojással, és sütőlapra téve közepes hőfokon süsd meg.

Karfiolos pogácsa

Hozzávalók:

  • 90 dkg karfiol
  • 2 tojás
  • olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 27 dkg liszt
  • 1 evőkanál reszelt hagyma
  • 4 evőkanál tej
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fél liter olaj

A karfiolt szedd rózsáira, majd gőzben vagy kevés vízben párold puhára, és csepegtesd le. Olajon párold világossárgára a hagymát. 2 dkg lisztből, a vajból és egy kevés főzővízből készíts sűrű besamelt, majd keverd össze a lecsepegtetett, passzírozott karfiollal, a pirított hagymával, egy tojással és egy tojássárgájával. Sózd meg, és keverd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Lisztes kézzel formálj kis gombócokat, lapítsd el, forgasd bele a felvert tojásfehérjébe, zsemlemorzsába, és forró olajban süsd ki. Tálald tejföllel és reszelt sajttal.

Túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 2-3 dkg élesztő
  • negyed sütőpor

A hozzávalókat gyúrd össze, fél napra vagy egy éjszakára tedd hideg helyre. Sütés előtt gyúrd össze, nyújtsd ki, majd hajtsd össze, és pihentesd fél órát. Nyújtsd körülbelül két és fél centi vastagságúra, vagdosd be, a tetejét kend meg kicsit felvert tojásfehérjével, kis pogácsaszaggatóval szaggass belőle pogácsákat, és süsd aranyszínűre.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diós-mazsolás pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 4 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál cukor
  • fél kávéskanál só
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • fél dl tej
  • dió
  • mazsola

Szitáld össze a lisztet a sütőporral, a cukorral és a sóval. A hideg vajat vagdosd bele a lisztbe, és morzsolgasd, amíg egészen morzsássá nem válik. Verd fel a tojást a tejjel, majd vegyél le belőle két evőkanálnyit, amivel majd a tetejét kened meg. Szórj a tésztába fél marék diót és fél marék mazsolát. Könnyedén gyúrd össze, majd hagyd pihenni öt percig, formálj belőle kis halmocskákat, rakd tepsibe, kend meg a maradék tojással, majd süsd 20-25 percig. Még melegen tálald, vajjal vagy lekvárral.

Ezt is szeretjük