4 csodás gulyásleves
Amikor odakint a mínuszok repkednek, nagyon jólesik egy tányér forró leves. Miért ne választanád az egyik legjellegzetesebb magyar ételt, a gulyást?
Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Nos, ez teljesen igaz a gulyásra is. Az eredeti változaton kívül számos ínycsiklandó variáció létezik még - ezek közül mutatunk is néhányat.
Bár elkészítésük némi konyhai jártasságot igényel, a végeredmény biztosan megéri a fáradozást.
Klasszikus gulyásleves
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg marha- vagy sertéshús
- 15 dkg leveszöldség
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy hagyma
- pirospaprika
- köménymag
- csípős pirospaprika
A hagymát aprítsd fel, majd az olajon pirítsd meg. Add hozzá a húst, és szórd meg pirospaprikával. Sózd meg, és engedd fel vízzel. Amikor a hús már megpuhult, a megtisztított, kettévágott leveszöldséget tedd bele.
A burgonyát hámozd meg, vágd kockára, és amikor a hús már majdnem kész, add hozzá. Addig főzd, amíg a krumpli is megpuhul. Végül tetszés szerint ízesítsd köménymaggal, csípős pirospaprikával.
Hamis gulyásleves
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- 15 dkg leveszöldség
- 2 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- gulyáskrém vagy gulyásleveskocka
- pirospaprika
- só
Hozzávalók a csipetkéhez:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
A hagymát aprítsd fel, és az olajon, fedő alatt pirítsd meg. Öntsd rá a karikára vágott zöldséget, illetve a zöldpaprikát, és párold félpuhára. Tedd bele a kockára vágott burgonyát, valamint a különböző ízesítőket, majd engedd fel vízzel.
A csipetkéhez gyúrd össze a tojást és a lisztet. Akkor jó, ha már az összes lisztet felszedte a tészta. Ezután sodord hengerré, és csipegess le belőle. Amikor már puha a burgonya, szórd a levesbe a csipetkét, és főzd néhány percig.
Babgulyás
Hozzávalók:
- 40 dkg marhahús
- 25 dkg leveszöldség
- 20 dkg szárazbab
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- őrölt bors
- só
Hozzávalók a csipetkéhez:
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
A főzés előtti estén a babot áztasd be.
A babot öntsd fel vízzel, és tedd fel főni. Míg az fő, vágd fel a húst, illetve a zöldségeket is. Aprítsd fel a hagymát, és pirítsd üvegesre. Húzd le a tűzről, szórd rá a pirospaprikát, és gyorsan önts rá egy kis vizet. Tedd vissza a tűzre, és dobáld bele a húst. Állandó kavargatás mellett a húst pirítsd addig, míg fehér nem lesz. Ekkor ízesítsd sóval, borssal, és fedő alatt főzd teljesen puhára. Öntsd hozzá a babhoz, és dobáld bele a zöldségeket. A tojást és a lisztet gyúrd össze, tépj le belőle egy darabot, és formázd hengerré. Csipegess le belőle apró kis golyókat.
Amikor a zöldség megpuhult, szórd bele a csipetkét, és főzd néhány percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csirkegulyás
Hozzávalók:
- 4 sárgarépa
- 3-4 burgonya
- 3 fehérrépa
- 1 egész csirke
- 1 csokor petrezselyem
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- fél zellergumó
- olaj
- pirospaprika
- őrölt bors
- só
Hozzávalók a nokedlitésztához:
- 1 tojás
- kevés finomliszt
A hagymát aprítsd fel, majd dinszteld meg. A csirkét szedd szét nagyobb darabokra, és pirítsd meg egy kicsit a hagymán. Szórd rá a pirospaprikát, illetve ízlés szerint sózd, borsozd, majd öntsd fel vízzel. A paradicsomot, a paprikát és a zellergumót add hozzá, majd így főzd körülbelül fél óráig. A hasábra vágott zöldséget és a kockára vágott burgonyát akkor add hozzá, amikor a hús már megpuhult. Ha a burgonya is puha, akkor a tojásból, lisztből készült nokedlitésztát szaggasd bele a levesbe. Végül add hozzá a petrezselymet, és főzd két percig.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- hagyma
Isteni, kalóriaszegény krémlevesek
- leves
- marhahús
Az igazi erőleves receptje
- leves
- bab