Szalagos farsangi fánk

Nyereményjáték

Nyerj egyhetes nyaralást Máltára szállással, repülőjeggyel és reggelivel! (x)

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

Mitől alakulnak ki az influenzaszövődmények? Elmondjuk, mire kell figyelni (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Palvin Barbi talán sosem volt még ennyire formás: dögösebb fürdőruhában, mint valaha »

Nagyon csajos az új hajszíntrend: mindenki megfordul utána az utcán »

9 karcsúsító ruhafazon, ami tökéletes homokóra alakot varázsol - Észbontóan nőiesek! »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk ...
Egy kis történet: A legenda szerint egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, hogy mit tesz, férje urát meg akarta dobni egy fél marék gyönyörűen megdagasztott kelt tésztával. A tészta célt tévesztett, és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsírba pottyant. Ha már odaesett, nem volt mit tenni, hát megsütötték. Az eredmény fantasztikus lett ... annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként kezdték árusítani. Mivel az eset farsang idején történt, ezért farsangi fánk néven vált ismertté ...

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. porcukor
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só

Kisütéshez

  • étolaj

Tetejére

  • sárgabaracklekvár

Szóráshoz

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

(kiszúróm átmérője: 7 cm)
1. Langyos 1 dl tejben, csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

2. A lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, míg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. (Ha ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.)

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 percig a duplájára kelesztjük.

4. Ha megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kiszúróval kiszaggatjuk, majd a közepét ujjunkkal picit benyomjuk, elvékonyítjuk a tésztát.

5. Újból letakarjuk, és most 20 percig pihentetjük.

6. Közepesen forró, bő olajban kisütjük úgy, hogy a fánknak a felső része kerüljön sütéskor alulra és az első oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült, megfordítjuk őket, és már fedő nélkül süssük szép világos barnára.

7. A megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára tesszük hűlni, egymás mellé.

8. Mikor már kihűlt, megszórjuk porcukorral és középen a mélyedésbe pedig lekvárt teszünk.
Frissen az igazi!

Blog.hu ajánló