Szalagos farsangi fánk

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a farsangi fánk ...
Egy kis történet: A legenda szerint egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, hogy mit tesz, férje urát meg akarta dobni egy fél marék gyönyörűen megdagasztott kelt tésztával. A tészta célt tévesztett, és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsírba pottyant. Ha már odaesett, nem volt mit tenni, hát megsütötték. Az eredmény fantasztikus lett ... annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként kezdték árusítani. Mivel az eset farsang idején történt, ezért farsangi fánk néven vált ismertté ...

Szalagos farsangi fánk

Hozzávalók 6 személyre:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej (langyos)
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek. porcukor
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 3 dkg élesztő
  • csipet só

Kisütéshez

  • étolaj

Tetejére

  • sárgabaracklekvár

Szóráshoz

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

(kiszúróm átmérője: 7 cm)
1. Langyos 1 dl tejben, csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk.

2. A lisztbe beletesszük az olvasztott margarint, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, majd hozzáadjuk a maradék tejet és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, míg egy szép sima, könnyű tésztát nem kapunk. (Ha ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kevés lisztet.)

3. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 percig a duplájára kelesztjük.

4. Ha megkelt a tészta, egy lisztezett sík felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kiszúróval kiszaggatjuk, majd a közepét ujjunkkal picit benyomjuk, elvékonyítjuk a tésztát.

5. Újból letakarjuk, és most 20 percig pihentetjük.

6. Közepesen forró, bő olajban kisütjük úgy, hogy a fánknak a felső része kerüljön sütéskor alulra és az első oldalát fedő alatt süssük. Ha megsült, megfordítjuk őket, és már fedő nélkül süssük szép világos barnára.

7. A megsült fánkokat papírtörlővel bélelt tálcára tesszük hűlni, egymás mellé.

8. Mikor már kihűlt, megszórjuk porcukorral és középen a mélyedésbe pedig lekvárt teszünk.
Frissen az igazi!

Ezt is szeretjük