Sajtós rúd
Szilveszterre általában kétféle sajtost sütök. Most sem tettem másképp ... két adag sajtos tallért, két adag sajtos rudat készítettem + magamnak pedig teljes kiőrlésű lisztből tallért sütöttem.
Sajtós rúd
Hozzávalók 8 személyre
- _Tészta hozzávalói_
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
- 1 db tojás
- 1 cs. instant élesztő (7 g-os)
- 2 dl tejföl
- 15 dkg sajt (reszelt)
- só (ízlés szerint)
- őrölt kömény (ízlés szerint)
Kenéshez
- 1 tojás (felvert)
- _Tetejére_
- 10 dkg sajt (reszelt) szezámmag
Elkészítés:
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Utána beletesszük a 1 db egész tojást, az élesztőt, a tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a köményt és az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. fél órát pihentetjük.
2. Lisztezett, sík felületen kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és a tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk szezámmaggal és reszelt sajttal. A tésztát (én pizza vágóval vágtam fel) hosszúkás rudakra felvágjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a rudakat, és kb. 180 fokon aranybarnára sütjük.
