Babkrémmel töltött gőzgombóc
Babkrémmel töltött gőzgombóc
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg liszt
- 10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
- 1 tojássárgája
- 1 dkg élesztő
- 3 ek natúr joghurt
- 1,25 dl víz
- 1,5 ek olaj
- 1/2 tk só
- 1 tk cukor
- _Babkrémhez_:
- 20 dkg vörösbab (előfőzött, konzerv)
- 5 dkg bacon
- 1 tk mustár
- 1 fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska rozmaring
- 2 csipet őrölt kömény
- 1 csipet feketebors
- só
- _A paprikás sajtmártáshoz_:
- 15 dkg sajt
- 3 db kápia paprika
- 1-1,5 dl főzőtejszín
- ízlés szerint só, fehérbors
Elkészítés:
A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, a joghurtot és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, és ezt is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Miután megkelt, óvatosan átdolgozzuk, és még 20 percig kelesztjük.
Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a babkrémet. Ehhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a mustárt és a köményt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával vagy fakanállal nagyjából összetörjük a babot, és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát, és hozzáadjuk az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk, félretesszük hűlni.
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk.
A kiszaggatott korongok közepébe 1-1 evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük, és a szélét összenyomkodjuk.
Egy fazékban vizet forralunk, és ha van, párolóbetétre, ha nincs, akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat a gőzben kb. 20 perc alatt készre gőzöljük.
A mártáshoz a paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött vagy a sütőben a grill alatt megsütjük. Miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat.
Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk. Hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel, és botmixerrel pépesítjük. Ízesítjük sóval, kevés fehérborssal, beforraljuk, és a babos gőzgombóccal tálaljuk.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept