Babkrémmel töltött gőzgombóc

beauty and style
Top olvasott cikkek

Babkrémmel töltött gőzgombóc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg finom őrlésű tönkölyliszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 3 ek natúr joghurt
  • 1,25 dl víz
  • 1,5 ek olaj
  • 1/2 tk só
  • 1 tk cukor
  • _Babkrémhez_:
  • 20 dkg vörösbab (előfőzött, konzerv)
  • 5 dkg bacon
  • 1 tk mustár
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska rozmaring
  • 2 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet feketebors
  • _A paprikás sajtmártáshoz_:
  • 15 dkg sajt
  • 3 db kápia paprika
  • 1-1,5 dl főzőtejszín
  • ízlés szerint só, fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

A gőzgombóc tésztájához a liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olajat, a joghurtot és a tojássárgáját. Az élesztőt feloldjuk a langyos vízben, és ezt is hozzáadva, közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Miután a tészta összeállt, jól kidolgozzuk, majd fél órát letakarva, langyos helyen kelesztjük. Miután megkelt, óvatosan átdolgozzuk, és még 20 percig kelesztjük.
Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a babkrémet. Ehhez a bacont ujjnyi csíkokra vágjuk, kisütjük a zsírját, majd hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leöblített babot, a mustárt és a köményt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Villával vagy fakanállal nagyjából összetörjük a babot, és annyi vizet adunk hozzá, hogy krémszerű legyen. Utolsó lépésként belereszeljük a gerezd fokhagymát, és hozzáadjuk az aprított rozmaringot. Miután összeforraltuk, félretesszük hűlni.
Miután a tészta eleget pihent, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, és fánkszaggatóval vagy egy vizespohár segítségével kiszaggatjuk.
A kiszaggatott korongok közepébe 1-1 evőkanálnyi babkrémet teszünk, egy másik koronggal befedjük, és a szélét összenyomkodjuk.
Egy fazékban vizet forralunk, és ha van, párolóbetétre, ha nincs, akkor egy szűrőbe helyezve a gombócokat a gőzben kb. 20 perc alatt készre gőzöljük.
A mártáshoz a paprikákat megmossuk, szárazra töröljük, majd láng fölött vagy a sütőben a grill alatt megsütjük. Miután megsültek, lefedve hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk, eltávolítjuk a csumájukat és a magokat.
Lereszeljük a sajtot, mártásos edényben, pici vajon, lassú tűzön felolvasztjuk. Hozzáadjuk a paprikát, felöntjük a főzőtejszínnel, és botmixerrel pépesítjük. Ízesítjük sóval, kevés fehérborssal, beforraljuk, és a babos gőzgombóccal tálaljuk.

Szerezd meg most 10% kedvezménnyel Mentes anyu szakácskönyvét!

Kedvenc receptkönyvünk, melynek minden nő konyhájában ott a helye, most 10% kedvezménnyel elérhető kizárólag a FeminaShopban május 3-16. között!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani. Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük