Diós-kávés szelet
Ezt a receptet még édesanyámtól tanultam, s legelőször egy húsvéti napon csináltam meg az unokáimnak. Azóta mindig ezt kérik, mert ez egy különleges ízvilágú, de egyszerű sütemény.
Diós-kávés szelet
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához
- 12 dkg rizsliszt (sima is tökéletes)
- 8 dkg pirított, durvára darabolt dió
- 1 tk. sütőpor
- 2 egész tojás
- 13 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 0,5 dl erős feketekávé (hidegen)
Krémhez
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl feketekávé (hidegen)
- ízlés szerint cukor
- vaníliás cukor
Tetejére
- kb. egy maréknyi pirított, darabolt dió
Elkészítés:
A tésztához a lisztet (aki nem szereti a rizslisztet, nyugodtan használjon helyette simalisztet) tálba szitálom, elvegyítem a sütőporral. A vajat a cukorral és vaníliás cukorral gépi habverő középső fokozatán habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat.
A vajas masszába beleszitálom a sütőporos lisztet, fakanállal elkeverem, majd hozzácsorgatom a kávét, végül beleforgatom a darabolt diót.
A masszát sütőpapírral bélelt, négyzet alakú, 21x21 cm-es tepsibe simítom (a sütőpapír kissé lógjon túl a tepsi peremén, mert ezzel együtt könnyebb kiemelni), és 160 fokos sütőben (ez légkeverésre vonatkozik) kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Kivétel előtt tűpróba! A formában hagyom hűlni.
A krém nagyon egyszerű, a hozzávalókat simára keverem, és felhasználásig hűtőbe teszem. (Cukor vagy egyéb édesítő ízlés szerint mehet bele.)
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept