Vaníliahabos-szedres palacsinta

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A családom imádja a palacsintát. Minden fajtát, minden formában, különféle töltelékkel, vagy anélkül. Ez a mostani palacsinta az én kedvencem, mert olyan jó kis habos, könnyű tésztájú, amit csak úgy, magában is szívesen eszeget az ember. Ez amolyan amerikai típusú palacsintatészta, de a gofri tésztája is ehhez hasonló. Töltelékként most a párom kedvenc vaníliahabját készítettem hozzá, és mivel a szederbokrunk még mindig megörvendeztet három-négy naponta, friss, érett gyümölcsökkel, így most ez a sláger nálunk.

Vaníliahabos-szedres palacsinta

Hozzávalók 8 személyre

  • 3 db tojás
  • 30 dkg simaliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A vaníliahabhoz

  • 3 db tojás
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 30 dkg friss szeder

A díszítéshez

  • mentalevél
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálba téve a cukorral fehéredésig habosra verjük, majd hozzádolgozzuk a vajat is. Felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, míg az egész csomómentes nem lesz. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A kész tésztát felforrósított, pici olajjal megkent palacsintasütőben egyenként megsütjük.

Hogy pofásabb legyen, úgy sütöttem, hogy a merőkanál hátával elterítettem kistányérnyi méretre és közben spirál formát rajzoltam mindegyik palacsintába.

A vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, gőz fölött a sárgájukat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, lassan felöntjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Vigyázzunk, ne főzzük meg a tojást benne!

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe úgy, hogy az egészet visszatesszük a gőz fölé és még két percig habverővel, óvatosan kevergetve, készre főzzük. Az a lényeg, hogy próbáljuk olyan óvatosan keverni, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, hogy könnyű, habos legyen a krémünk.

Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük vaníliahabbal és megmosott, lecsepegtetett szederrel. Porcukorral megszórva, friss mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

1
2
3

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük