Vaníliahabos-szedres palacsinta
A családom imádja a palacsintát. Minden fajtát, minden formában, különféle töltelékkel, vagy anélkül. Ez a mostani palacsinta az én kedvencem, mert olyan jó kis habos, könnyű tésztájú, amit csak úgy, magában is szívesen eszeget az ember. Ez amolyan amerikai típusú palacsintatészta, de a gofri tésztája is ehhez hasonló. Töltelékként most a párom kedvenc vaníliahabját készítettem hozzá, és mivel a szederbokrunk még mindig megörvendeztet három-négy naponta, friss, érett gyümölcsökkel, így most ez a sláger nálunk.
Vaníliahabos-szedres palacsinta
Hozzávalók 8 személyre
- 3 db tojás
- 30 dkg simaliszt
- 3 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A vaníliahabhoz
- 3 db tojás
- 2-3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- 3 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 30 dkg friss szeder
A díszítéshez
- mentalevél
- porcukor
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy nagyobb tálba téve a cukorral fehéredésig habosra verjük, majd hozzádolgozzuk a vajat is. Felváltva keverjük hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, míg az egész csomómentes nem lesz. Ekkor óvatosan hozzákeverjük a csipet sóval a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A kész tésztát felforrósított, pici olajjal megkent palacsintasütőben egyenként megsütjük.
Hogy pofásabb legyen, úgy sütöttem, hogy a merőkanál hátával elterítettem kistányérnyi méretre és közben spirál formát rajzoltam mindegyik palacsintába.
A vaníliakrémhez a tojásokat kettéválasztjuk, gőz fölött a sárgájukat habosra keverjük a cukorral, vaníliával és a liszttel, lassan felöntjük a tejjel. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Vigyázzunk, ne főzzük meg a tojást benne!
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a vaníliakrémbe úgy, hogy az egészet visszatesszük a gőz fölé és még két percig habverővel, óvatosan kevergetve, készre főzzük. Az a lényeg, hogy próbáljuk olyan óvatosan keverni, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, hogy könnyű, habos legyen a krémünk.
Tálaláskor a palacsintákat megtöltjük vaníliahabbal és megmosott, lecsepegtetett szederrel. Porcukorral megszórva, friss mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept