Húsvéti sonkás csigatorta

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Húsvéti sonkás csigatorta

Hozzávalók 6 személyre:

  • _Tésztához_
  • (25 cm-es tortaformához)
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő(friss)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2 db tojás
  • 1 tk só

Lekenéshez

  • 10 dkg vaj

Töltelék hozzávalói

  • 20 dkg sonka
  • 4-5 db főtt tojás
  • 1 csokor snidling
  • 1 tk só
  • 1 mk őrölt fehér bors
  • 1/2 mk szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat, majd öntsük bele a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, és kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.
Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát.

Ezután tegyük át a tésztát egy kilisztezett tálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a töltelékkel.

A sonkát, a főtt tojást, és a snidlinget vágjuk fel apróra, majd az előzőleg olvasztott vajjal lekent tésztát szórjuk meg a tojással, a sonkával, és a snidlinggel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és a szerecsendióval.

Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastagságúra.

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egymás mellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük langyosra.

Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.

1
2
Ezt is szeretjük